• Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Eshop UpLife.cz
  • Login
  • Register
No Result
View All Result
Code of Life
  • Biohacking
  • Tělo
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
  • Biohacking
  • Tělo
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
No Result
View All Result
Code of Life
No Result
View All Result

Co přidat do jídelníčku pro lepší imunitu?

Čím kvalitnější, čerstvější, sezónnější a lokálnější, tím lepší.

Jan Vojtěchovský by Jan Vojtěchovský
2 ledna, 2021
in Biohacking, Byliny, Dlouhověkost, Imunita, Strava, Tělo
0
0
SHARES
1k
VIEWS
Sdílet na FacebookSdílet na Linked-in

Můžeme bez větších rozpaků zařadit pravidlo, které nás stravováním povede. Čím kvalitnější, čerstvější, sezónnější a lokálnější potraviny budeme konzumovat, tím lépe se nám povede. Když tedy budete přemýšlet, co přidat do jídelníčku pro lepší imunitu, mějte na paměti tato slova. 

Kvalita vs. kvantita 

Tohle kritérium se dá vztáhnout prakticky na jakoukoli životní oblast. Určitě jste to někdy zažili sami na sobě. Třeba když si koupíte nějaké nekvalitní tričko, které se vám za dva měsíce ošoupe. Když pořídíte sluchátka za stovku, která mají zvuk na úrovni chrastítka. Když si koupíte 2 litry jahodového džusu, kde jsou 2 % jahod a zbytek jsou jablka. Stejně tak to funguje u našeho jídla.

V České republice jsme nastavení na hromadění majetku. Dnes se to sice mění, ale většinová populace k tomu tak stále přistupuje. Radši si koupím 2 kila červené řepy ze supermarketu za 20 Kč než 1 kilo bio řepy od českého farmáře za 20 Kč. Výzkumy nám však ukazují, že množství živin v běžných potravinách se za posledních 30 let snížilo o několik desítek procent, a to má samozřejmě vliv na naši imunitu. Teď se bavíme hlavně o ovoci a zelenině. To znamená, že řepa před 30 lety byla o mnoho desítek procent výživnější, dala nám více nutrientů a paliva, než je tomu dnes. Přitom množstvím na kilogramy je to stále stejná řepa. Je to díky způsobu nešetrného a nadměrného pěstování a drancování půdy.

Půda se používá příliš intenzivně, ztrácí tak původní potenciál a potraviny v ní pěstované nemají z čeho brát pro svůj růst. Tím pádem naše imunita nemá z čeho čerpat a stává se zranitelnější. 

Pesticidy a herbicidy 

Kvůli nadměrnému drancování zemědělské půdy a neschopnosti nechat pole odpočinout nebo vytvořit systém permakultury či jiných přístupů, které se ukazují efektivní, musí zemědělská družstva a firmy používat různé chemikálie podporující růst, hnojiva a látky, které hubí hmyz, hlodavce a zvířata, která by plodiny mohla napadnout. Dříve, díky jinému fungování zemědělství, bylo na loukách více zvířat, která se navzájem pojídala, a nebylo potřeba tolik chemie na hubení.

Dnes obhospodařujeme rozsáhlá pole a zvířata jsou škodnou pro ekonomický užitek z dané plodiny. Je to dáno i tím, že se stále tlačí na snižování cen a tím pádem i na větší užitek a výdělek. Chemikálie používané v zemědělství mají neblahý vliv na naše zdraví. Společnosti zkoumající tyto chemikálie a jejich dopady na lidský organismus potvrzují, že existuje úzká spojitost mezi vyšším výskytem civilizačních onemocnění a nadměrným používáním chemie v zemědělství. Změny probíhají přímo na buněčné úrovni a opět to odnese hlavně naše imunita. Výzkumy ukazují, co dokáže pesticid A, herbicid B, ale už se tolik do hloubky nezkoumá, co se stane při kombinaci více látek dohromady. 

Jak z toho ven

Doporučení, která vám můžu z vlastní zkušenosti a léty prověřenou praxí nabídnout, jsou zřejmá. Možností je několik, a tak zkuste zapojit alespoň některá z těchto pravidel. Já osobně si v místě, kde bydlím, vyhledávám farmářské obchody, zdravé výživy a bio obchůdky. V těchto místech většinou najdete kvalitní potraviny a mnohdy produkty lokálního zemědělství. Zároveň se jich můžete zeptat, kde nakupují, jestli vám doporučí nějakého místního zemědělce, farmáře, od něhož si můžete nechat potraviny posílat – určitě znáte systém bedýnek.

V každém větším městě se konají pravidelné farmářské trhy, tak si tam zajděte a nakupte klidně na celý týden. Ušetříte čas, který byste jinak strávili každodenním nakupováním v supermarketu. Jestli jste z vesnice nebo tam máte rodinu, oslovte sousedy, jestli mají přebytek. Zkuste si sami vypěstovat na balkoně nebo na zahradě alespoň něco. Hrabání rukama v hlíně je terapeutická činnost a uvádí do života pomalost. Čím kvalitnější jídlo budete jíst, tím méně ho budete jíst a tím lépe se budete cítit. Tím více budete vitální a veškeré procesy v těle budou fungovat na nové úrovni a spojitost s dlouhověkostí snad nemusím popisovat. 

Jaké potraviny zařadit už teď

Červená řepa, meloun, rukola, vlašské ořechy, ledový salát, špenát, konopné semínko, granátové jablko, kurkumin. Tyto potraviny jsou bohatým zdrojem pro tvorbu oxidu dusnatého. Více o něm píšeme v tomto článku.

Brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, ředkvička, kapusta, tuřín, rukola. U těchto potravin se bavíme hlavě o jejich antioxidativních účincích. Je to díky sulforafanu, což je silný antioxidant, který aktivuje genovou antioxidační linii NRF2. O tom krásně píše Vojta zde.

Stimulanty

Zelený čaj, wayusa, maté, zelený ječmen, matcha, mladá pšenice. Západní člověk začíná den kávou, v modrých zónách si dají zelený ječmen, v Argentině maté, v Japonsku matchu, v Brazílii wayusu. Co však mají všechny tyhle potraviny společné, je jejich přínos pro naši pozornost, energii, soustředění, vitalitu, mozkové funkce, jsou skvělé na paměť a povzbudí k celkové aktivitě a chuti do života. Je to dáno hlavně tím, že v nich najdeme theobromin, jehož účinky můžeme přirovnat ke kofeinu. Avšak jeho působení je mnohem mírnější. Další super látka je aminokyselina L-theanin, která podporuje tvorbu dopaminů.

Medicinální houby

Houby jako shiitake, Cordyceps, reishi, chaga. O přínos těchto hub pro naši imunitu se opírá jak západní medicína, tak například i tisíce let starý systém ájurvédy. Tyto houby mají prokazatelně antivirové účinky a říká se jim také houby nesmrtelnosti. Jsou zdrojem beta-glukanů, které mají antivirový účinek a snižují zánět v těle, posilují psychiku a zklidňují organismus. Houby můžete koupit na našem e-shopu.

Fermentované potraviny

Fermentování je proces kvašení mléčných kyselin. Díky tomu se do potravin uvolní velké množství enzymů a probiotických kultur, jež mají posilující účinek na náš imunitní systém. Kvasit můžeme zelí, kapustu, mrkev nebo třeba okurky. Vhodné je používání jablečného či kokosového octa, stejně jako například fermentovaných jogurtů či mléka.

Ořechy a semínka 

Ty jsou přínosné hlavně díky svému obsahu aminokyselin, tuků a sacharidů v komplexní formě. Pomáhají stavbě svalů, šlach a úponů. Zároveň poskytují kvalitní vlákninu a tím usnadňují vyprazdňování, zlepšují trávení, krevní tlak a dodávají prospěšné kalorie.

Imunita jako superman

Celý tým Code of Life si pro tebe ve spolupráci s doktory připravil neskutečně našlápnutý imunitní kurz, který tě provede denní rutinou, díky které dlouhodobě získáš silnější imunitní systém. Stále probíhá 30% slevová akce na tento neomezený online kurz.

Zdroje:

  • Public health nutrition and food policy
  • Hunger, Under-Nutrition and Food Security in India
Tags: antioxidantyantivirotikabylinydlouhověkostDoplňky stravyhoubyimunitaimunitní systémkvalita potravykvalita životaprevence onemocněnístravasulforafansulforaphanesuperpotravinyzdraví
Previous Post

Je stárnutí nutností, nebo volbou?

Next Post

Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

Jan Vojtěchovský

Jan Vojtěchovský

Věnuji se oblastem výživy, stravování, pohybu, mindsetu. Zkoumám mezilidské vztahy, praktikuji holistický přístup k životu a rád využívám možnosti růstu skrze poznávání sama sebe.

Next Post
Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

Please login to join discussion

Newsletter

Sleduj nás

  • 7.4k Followers
  • 29.3k Subscribers

Poznej nás

Co je to biohacking?

Co je to biohacking?

12 ledna, 2020

Doporučené

Co je to Buteyko metoda při dýchání?

Co je to Buteyko metoda při dýchání?

1 rokem ago
Parasympatikus a 8 způsobů, jak ho aktivovat

Parasympatikus a 8 způsobů, jak ho aktivovat

2 roky ago
Otužování: Kompletní průvodce chladem

Otužování: Kompletní průvodce chladem

2 roky ago
Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

1 rokem ago

Průvodce biohackera

blank

Stáhnout ebook

Kategorie

  • Biohacking
  • Imunita
  • Mysl
  • Tělo
  • Události
  • Výkonnost

email: podpora@codeoflife.cz

tel: + 420 607 789 539

Code of Life s.r.o.
IČO: 08674175
Subjekt je plátce DPH

blank blank
  • Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Eshop UpLife.cz

© 2021 Code Of Life s.r.o. - Pod správou Tobynet.cz

No Result
View All Result
  • Biohacking
  • Tělo
    • Chlad
    • Dech
    • Spánek
    • Mozek
    • Pohyb
    • Strava
    • Půsty
    • Byliny
    • Dlouhověkost
  • Mysl
    • Stres
    • Strach
    • Přístup k životu
    • Meditace
    • Spokojenost
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Login
  • Sign Up
  • Cart

© 2021 Code Of Life s.r.o. - Pod správou Tobynet.cz

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In