Představte si celou tu škálu pestrosti chutí, které je ve světě možné zakoušet. Čokoláda je jednou z nich. Její chuť je tak výjimečná, že se s jistotou vybaví téměř každému. Konzumovaná ve formě nápoje či ulamovaných kousků tabulky, když se rozplývá na jazyku, je neodolatelná. A čemu za tak skvělou chuť vděčíme? Je to zejména kakao a spousty různých polyfenolů a alkaloidů, které obsahuje. Kakao, které se z Jižní Ameriky dostalo do Evropy v 16. století spolu s mořeplavci, dnes tvoří podstatnou část naší stravovací kultury. Má osvěžující účiny pro naši pozornost i zdraví a v těle působí podobným mechanismem jako kofein. Jen s celou řadou dalších pozitivních benefitů. Na celé téhle mašinérii chutí a účinků se podílí molekula zvaná theobromin.
Bratři ve zbrani
Theobromin je alkaloid, který mimo jiné zodpovídá za nahořklou chuť čokolády a kakaa. Jeho nejbohatšími zdroji jsou kakaový prášek, pražené kakaové boby, hořká čokoláda, ale i zelený čaj a tradiční jihoamerický nápoj maté. Ve všech výše zmíněných potravinách skvěle doplňuje stimulační účinky kofeinu. A zde se právě nachází zajímavé biochemické bratrství. Kofein a theobromin totiž patří do stejné chemické skupiny methyl-xantinových derivátů. Theobromin se od kofeinu liší pouze tím, že mu chybí jedna methylová skupina. Už to je dost na to, aby měl v těle poněkud jiný účinek. Kofein je obecně znám pro svůj stimulační efekt na nervovou soustavu, proti únavě a pro podporu pozornosti. Také podporuje náš trávicí a vylučovací systém. Někdy více, než bychom si přáli. Theobromin oproti tomu působí zejména na relaxaci hladkých svalů a buněčných stěn cév, což ve výsledku vede k relaxaci cévního oběhu. A právě zde doplňuje svého parťáka – kofein, který, když je sám, celý systém stahuje a “nakopává”.
Nejen zde se ale projevuje tohle bratrství. Theobromin je také adenosinový antagonista. To znamená, že se v mozku navazuje na adenosinové receptory, které stojí za celým tím mechanismem únavy a usínání. Je to i základní způsob toho, jak funguje káva. Když káva zablokuje adenosinový receptor, nemůže se na něj navázat molekula adenosinu a my necítíme únavu. Theobromin má stejný účinek, a přitom nevytěžuje náš nervový systém takovým způsobem jako káva. Když tedy konzumujeme potraviny bohaté jak na theobromin, tak kofein, jejich účinek se v těle “rozloží” a my nezažíváme prudké výkyvy závislosti, energie a únavy, jako tomu často bývá například u kávy, kde se nachází pouze kofein a pár dalších polyfenolů.
Mentální zdraví
S tím souvisí i jeden moc zajímavý mechanismus. Ukazuje se totiž, že theobromin souvisí i s efektivním snižováním stresové odpovědi v těle. Také předchází vzniku různých neurodegenerativních chorob. A to celé stojí mimo jiné právě na výše zmíněném mechanismu, kdy blokuje adenosin a zabraňuje tak přeaktivaci těchto receptorů. Theobromin či mikrodávkování kofeinu mohou tak mít skvělý dlouhodobý účinek na naše mentální zdraví.
Skvělý pro lidi, kteří špatně zpracovávají kofein
Pro některé lidi je kofein moc náročný na zpracování. Nedokáží ho efektivně zpracovat a v těle jim pak přebývá příliš dlouho. Je to dáno od narození podle toho, s jakým genem se narodíme. Jsme zkrátka buď rychlý zpracovatel kofeinu, anebo pomalý. Když se takový člověk neuchýlí k mikrodávkování kofeinu nebo k zelenému čaji, kde je jeho nástup poněkud jiný, je theobromin ve svém účinku dobrou volbou pro podporu kognitivních funkcí.
Lepší trávení, vstřebávání živin a inzulinová citlivost
Problémem dnešní doby je neustále rostoucí inzulinová rezistence. Naše jídelníčky bohaté na cukry a nedobré potraviny způsobují, že inzulin přestává pracovat tak, jak má. Přitom inzulin rozhoduje o tom, jestli danou energii z potravy využijeme, nebo ne. Pomáhá totiž veškerou energii ve formě glukózy dostat dovnitř buněk, kde jsou teprve schopné ji využít. A právě tato schopnost se snižuje s klesající citlivostí inzulinu. Ukazuje se, že theobromin s tím umí naložit. V jedné studii měli lidé ve dvou skupinách moc příjemný úkol. A to jíst čokoládu v určitém množství po dobu 15 dnů. Jedna si denně dopřávala tabulky bílé čokolády a ta druhá měla konzumovat tmavou a hořkou čokoládu s vysokým obsahem theobrominu. Už po 15 dnech denní přiměřené konzumace se ukázalo, že hořká čokoláda s theobrominem zvýšila inzulinovou citlivost. Bílé čokoládě se toto nepovedlo (1). Díky zvýšené inzulinové citlivosti jsme schopni lépe vstřebat dobré a kvalitní potraviny, což zase vede k lepší inzulinové citlivosti. Je to taková milá a pozitivní zpětnovazebná smyčka, díky které budeme zdravější.
A jak tedy theobromin konzumovat?
Je to podobné jako s kofeinem. Pro jeho pozitivní účinky je skvělých 100-300 mg za den, což odpovídá 30 g hořké čokolády. Naopak v množství 500-1000 mg byla jeho konzumace asociována s depresemi a nechutí (2). Protože já osobně patřím do té skupiny lidí, která se s kofeinem tolik nespřátelila, konzumuji tyto dvě molekuly nejčastěji ve formě kakaových bobů, jemného zeleného čaje nebo právě 90-99% hořké čokolády. Kakaové boby jsou přitom skvělým zdrojem polyfenolů, theobrominu a právě se hodí zejména i pro své nízké obsahy kofeinu (13-26 mg/ hrst) jako microdosing! Více k microdosingu kofeinu již brzy!
Rád bys ochutnal biohackingové dobrůtky, které ti můžou zlepšit každodenní život? Tak doraž na náš nový workshop „UPGRADNI SE“ a posuň se s námi o level výše.