Houba chaga je opředena legendami a historie jejího používání sahá minimálně do doby 2800 let př. n. l., kdy byla zmíněna v čínské knize zemědělství a medicinálních bylin Shennong Ben Cao Jing jako jedna z nejlepších medicinálních hub vůbec. V severských státech Evropy a v Rusku je také považována za krále hub a pravidelně se používá jako medicína a prevence mnoha typů onemocnění. Proto na ni také věda upírá pozornost a zde představujeme pozitivní efekty na náš organismus, které z vědeckých studií vycházejí, i když je jich pravděpodobně daleko více.
Chaga – Inonotus obliquus
Medicinální houby poslední dobou nabírají na popularitě a není se čemu divit. Ukazují se totiž jako velice výhodné pro náš organismus a vycházejí na ně další a další studie. V dnešním článku si budeme povídat o čaze, která v češtině nese jméno rezavec šikmý a latinsky je známa jako Inonotus obliquus. Chaga roste na břízách a má ráda chladné podnebí.
Pozitivní účinky
- Oxidativní stres: Chrání organismus před kyslíkovými radikály. Ty způsobují oxidativní stres, který poškozuje naše tkáně a DNA (1, 2, 3).
- Stres, zánět a alergie: Snižuje negativní dopad stresu, zánětlivost organismu a zamezuje některým negativním dopadům alergie (4).
- Cirkulace krve: Zamezuje negativním dopadům zvýšeného zánětu organismu a obnovuje mikrocirkulaci krve mezi buňkami, čímž zlepšuje jejich komunikaci. To zlepší fungování veškerých tkání v našem organismu včetně mozku (4)!
- Mikrobiom: Optimalizuje zastoupení bakterií v našem mikrobiomu tak, abychom byli hubenější, celkově zdravější a měli menší chuť na sladká a nezdravá jídla (5).
- Imunitní a antivirový: Má antivirální efekty proti infekci hepatitidy typu C (6). U viru herpes extrakt z chagy zamezil vniknutí viru do buňky mechanismem inhibice fúze viru a buněčné membrány (7). Má i další imunostimulační efekty (8).
- Diabetes, obezita a nádory: Zlepšuje funkci inzulin produkujících beta buněk ve slinivce. Snižuje cukr v krvi a podporuje správné fungování signalizace tukové tkáně. To vše funguje jako prevence obezity, inzulinové rezistence a diabetu. Omezuje bujení rakovinných a nádorových buněk (9).
Složení
Za hlavní aktivní látky v čaze jsou považovány triterpenoidy a polysacharidy, ale nachází se zde celá řada dalších látek, o kterých víme, že mají pozitivní efekt na náš organismus. Jsou to například flavonoidy, lektiny (obsahují zinek a magnesium) a polyfenoly (barviva). To jsou látky, které zajišťují například lepší prokrvení, samy mají antioxidační kapacitu či zapínají antioxidační dráhy v našem těle, což je pro nás extrémně výhodné. Chagu ale obecně můžeme považovat za adaptogen, funguje tedy způsobem jakéhosi “vyprovokování” organismu a jeho buněk k nějaké akci.
Adaptogeny
Aby buňka zapnula procesy např. opravy, musí dostat nějaký stimul. To přesně adaptogeny dělají – popíchnou buňku, aby vycítila, že se něco děje. Zapne se překládání genů, které mají zodpovědnost za tvorbu proteinů, samostatných funkčních jednotek našeho těla. Chaga tak ovlivňuje kód života (naše DNA) na té nejzákladnější úrovni.
Ve zkratce jde o to, že stimulujeme reakci organismu, která je pro něj výhodná. U čagy je to například ochrana a oprava buněk. A to je docela důležité, protože buňky jsou funkční jednotky, ze kterých se každý z nás skládá, a pokud budou fungovat dobře, budeme fungovat dobře také my.
Oxidativní stres
Další efekt byl ve studiích zaznamenán na zmírnění oxidativního poškození, které vzniká na základě kyslíkových radikálů. Každý je máme a produkuje je každá buňka. Jsou produktem mitochondrií, tedy elektráren v každé naší buňce (kromě červených krvinek). No a tyhle elektrárny přirozeně vytvářejí nějaké odpadní látky, se kterými se ale normálně jsme schopni vyrovnat. Nicméně v každém organismu se najde buňka a mitochondrie, která nefunguje úplně tak, jak má. Může k tomu dojít na základě stresu nebo moderního způsobu života. Přemnožení těchto volných kyslíkových radikálů nám poškozuje tkáně a dokonce samotnou DNA. S vypořádáním se s oxidativním stresem nám pomůže právě chaga.
Stres, zánět a alergie
Stres, jak ten fyzický (patogen/cizorodá látka), tak i psychický (např. i samota nebo dnešní rychlá doba) spouští celou kaskádu reakcí v našem organismu a jednou z nich je zvýšení zánětu.
Jedním z hlavních hráčů v prozánětlivém procesu v našem organismu jsou mastocyty (ty mimochodem aktivuje i alergie). Uvolňují histamin a způsobují další prozánětlivé procesy. Krátkodobě je to výhodná reakce, ale dlouhodobě poškozuje naše tkáně a vede k celé řadě onemocnění, včetně těch mentálních a neurodegenerativních.
Ukazuje se také, že samotný histamin a aktivace jeho receptoru h1 způsobuje vyvolání prozánětlivých cytokinů, které spouští další prozánětlivé procesy. Mimo jiné dochází k vazokonstrikci a narušení mikrocirkulace. To vede k narušení komunikace mezi buňkami, která je pro zdraví organismu zásadní.
A zde přichází znovu na řadu chaga! V jedné studii se ukázalo, že chaga dokáže tyhle negativní efekty zvrátit! Je tedy velice efektivním bojovníkem proti alergii, autoimunitním onemocněním a obecně zvýšenému zánětu. Tenhle efekt má dalekosáhlé účinky na náš organismus, protože zlepšuje jeho celkové fungování dlouhodobě!
Mikrobiom
Další neméně důležitý efekt je na náš mikrobiom. To je naše součást nebo možná my jsme součást jeho? Jsou to totiž bakterie v našem zažívacím traktu (vlastně ne jenom tam, ale i na povrchu naší kůže atp.), kterých je více než buněk našeho vlastního těla. Ovlivňují to, jak zpracováváme potravu, kolik máme energie, naši náladu, jak se cítíme, na co máme chuť, jak jsme zdraví, kolik vážíme a kolik máme tuku. Je to fascinující svět a ukazuje se, že správně vyrovnaná diverzita mikrobiomu vede ke zdravějšímu člověku bez nadváhy. Chaga účinkuje právě tak, že ničí bakterie, které jsou pro nás nevýhodné, a naopak podporuje bakterie, které jsou dlouhodobě prospěšné pro naše zdraví!
Imunitní a antivirový účinek
U čagy byly prokázány některé antivirální efekty proti infekci hepatitidy typu C. Zásadní efekt se ale ukázal u viru herpes, kdy extrakt z čagy zamezil vniknutí viru do buňky mechanismem inhibice fúze viru a buněčné membrány. Má i další imunostimulační efekty (navýšení interleukinu-1β, interleukinu-6, TNF-α), podobně jako medicinální houba reishi.
Diabetes, rakovina a nádory
Ze studií vyplývá, že špatné fungování tukových buněk vede k inzulinové rezistenci. Ukazuje se, že chaga právě toto fungování moduluje a vrací do normálu, zamezuje a opravuje negativní efekty špatně fungující tukové tkáně. To vede i k její správné regulaci a v důsledku toho budeme mít menší hlad a více energie. Navíc podávání čagy snižuje cukr v krvi a šetří tak beta buňky slinivky břišní, které produkují inzulin. To je obecně výhodné pro naše zdraví, protože chráníme organismus před inzulinovou rezistencí a cukrovkou. To vede ke kvalitnějšímu a delšímu životu.
Ukázalo se také, že chaga omezuje proliferaci (množení) rakovinných buněk a nádorů. Houbu chaga a její tinkturu pravidelně aplikujeme. Proto jsme pro tebe připravili možnost si ji zakoupit na eshopu UpLife.cz
Disclaimer: Naší specializací není klinická medicína. Vycházíme z vědy a množství studií založených jak na zvířecích, tak lidských modelech. Při testování produktů v naší biohackingové praxi také provádíme experimenty sami na sobě a používáme různé způsoby měření. Neberte informace v tomto článku jako rady od svého lékaře a vždy k sobě a ke svému zdravotnímu stavu přistupujte zodpovědně.
Zdroje:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630179
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145906/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014181301630229X?via%3Dihub
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31437163
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5309192/
- Shibnev VA, e. (2020). Antiviral activity of Inonotus obliquus fungus extract towards infection caused by hepatitis C virus in cell cultures. – PubMed – NCBI . Retrieved 19 March 2020
- Pan, H., Yu, X., Li, T., Wu, H., Jiao, C., & Cai, M. et al. (2013). Aqueous Extract from a Chaga Medicinal Mushroom, Inonotus obliquus (Higher Basidiomyetes), Prevents Herpes Simplex Virus Entry Through Inhibition of Viral-Induced Membrane Fusion. International Journal Of Medicinal Mushrooms, 15(1), 29-38. doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i1.40
- Kim, Y., Han, S., Lee, H., Ahn, H., Yoon, Y., & Jung, J. et al. (2005). Immuno-stimulating effect of the endo-polysaccharide produced by submerged culture of Inonotus obliquus. Life Sciences, 77(19), 2438-2456. doi: 10.1016/j.lfs.2005.02.023
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6384