Kurkuma neboli indický šafrán je rostlina, která se objevuje znovu a znovu v nejrůznějších studiích s neuroprotektory. Kurkuma má antioxidační, protizánětlivý a protirakovinný efekt. Používá se v kuchyních Íránu, Malajsie, Indie, Číny, Thajska a Polynésie. Je zlatavě žlutá, a jestli jste někdy jedli curry, tak jste ji určitě ochutnali.
Historie
Kurkuma byla používána pro své léčivé schopnosti v indické a čínské medicíně po mnoho staletí. Mezi nemoci nejčastěji léčené touto rostlinou patří například dermatologická onemocnění, infekce, stres a deprese.
Rostlina
Kurkuma má v sobě látku nazývanou kurkumin. Tato látka je považována za hlavní efektor léčivých vlastností rostliny. Tohle je bod, kdy je to složitější, alespoň co se výzkumu týče. S mnoha rostlinnými léčivy jakéhokoliv druhu je to vždy trochu složitější. Proč? Rostlina je totiž komplexní organismus s mnoha látkami, které se jednoduše nedají testovat všechny zvlášť. Většinou můžeme určit látku, která bude asi ta nejdůležitější, ale většinou tam jsou i jiné, které mají synergické efekty, navzájem se tedy doplňují a občas jsou opravdu důležité. K synergickým efektům právě kurkumy se vrátím později v článku.
Výzkum
Proč tedy nevezmeme celou rostlinu a uvidíme? No, tohle naštěstí samozřejmě někdo dělá, ale těchto lidí není moc. Jde o to, že na takovýto typ studií není většinou dost peněz a nejsou až tak zajímavé, protože je vyvíjen tlak na to, aby vše bylo redukováno na jednu jedinou látku. S jednou látkou se pak dá pracovat lépe v rámci dávkování, předpovídání a mechanismů účinku. Další věc je ta, že experiment musí mít nějaký standardizovaný zdroj pokusné látky. Vznikají tedy většinou extrakty od firem, které nemusí být až tak kvalitní a mnohdy tento extrakt poté ztrácí požadovaný, dříve zaznamenaný efekt celé čerstvé rostliny.
Zlepšení kognitivních funkcí
Jak jsem psal už na začátku, kurkuma má zlepšující účinky na kognitivní funkce. Proběhly studie na myších s modelem stresové poruchy. Kurkuma jim zlepšila schopnost učení a paměť, což je úžasné! Není bohužel ještě známo, jak přesně to funguje v mozku, ale přece jen, něco již známo je a hlavní mechanismus funguje skrz snižování zánětu.
Nrf2 linie
Kurkumin aktivuje linii s názvem Nrf2. Tato linie se nám ukazuje pořád dokola s různými „anti-aging“ studiemi, které se týkají zánětlivosti a antioxidačních procesů. To je taky hlavní způsob, kterým nás kurkumin chrání před neurodegenerativními onemocněními a dalšími nemocemi. V podstatě čistí naše tělo a mozek od volných radikálů, a tak udržuje naše buňky hezky zdravé.
Snižování stresu a deprese
Jak může kurkuma snižovat stres? Existují dva mechanismy této funkce (které jsou mi známé). Je to zase o aktivování Nrf2 linie, která nám redukuje zánětlivost. To je ten hlavní důvod snižování stresu. Stres dokonce zhoršuje paměť a jiné kognitivní funkce. Zde je zjednodušení hlavních mechanismů, přes které to funguje. Vše se odráží od snížení zánětlivosti organismu a mozku – funguje pak totiž jinak, lépe.
- 1. Zvýšená zánětlivost nám způsobuje to, že se z prekursoru pro serotonin nevytvoří serotonin, nýbrž kynurenin. Serotonin hraje roli v naší náladě, podporuje udržení zdravého a pozitivního stavu naší mysli. Tím, že ho máme k dispozici méně, se může toto fungování narušit.
- 2. Vytvořený kynurenin se nám pak může změnit v neurotoxin, který nám škodí také! Do tohoto však ještě může výrazně zasáhnout faktor s názvem BDNF.
Zánětlivost nám tedy škodí v mentálním zdraví těmito dvěma způsoby. Co je ale zánětlivost a proč byste ji měli mít vyšší? Zánětlivost má každý z nás na nějaké úrovni, nízká hladina jí nevadí a může být dokonce přínosná. V naší společnosti ale bohužel dochází k vytváření nepřirozených tlaků na jedince, ten se pak dostává do chronických stavů vyššího stresu a s tím přichází ruku v ruce vyšší zánětlivost. Závislost na cukru a jeho přidávání do téměř všech potravin to jen zhoršuje. Zánětlivost máme i v mozku nebo se například tvoří kvůli mikrotrhlinám v našem střevě.
Kurkumu můžete mnohdy sehnat v prášku jako koření. Jeho bio-využitelnost však není vysoká (vaše tělo ho do sebe nedostane). Proto se používají pomocné látky, které jsou obsažené v čerstvé rostlině. Jsou to například esenciální oleje neboli silice či pepř a extrakty z něj. Ukazuje se, že vytvoření jakési kašičky z kurkumy a tuku také navýší její vstřebávání do organismu.
Jak se dostat do „normálního“ zdravého stavu
Mnoho těchto rostlinných látek patří do rodiny adaptogenů. Co to znamená? Tyto látky vám a vašemu tělu pomáhají se dostávat z extrémních stavů a podmínek na zdravou výchozí úroveň pomocí hormetického stresu. Mnoho lidí však ani nezná svůj zdravý „normální“ vybalancovaný stav. Co tím myslím? Jde o to, že většina lidí v naší společnosti funguje pod optimálním stavem fungování a často se cítí unaveně, spavě, neschopna cvičit a tak dále. Přibližování se zpátky „normálnímu“ stavu by mohlo a mělo umožnit být přes den více produktivní, aktivní a celkově si zvýšit kvalitu každodenního prožívání.
Snížení zánětu
Tímhle vším dosáhneme celkového snížení zánětu. To je asi to nejdůležitější, protože zvýšený zánět v našem organismu zapíná změnu chování, je to něco, čemu se říká “sickness behaviour” tedy “chorobné chování”. Tohle je zakonzervováno v evoluci a bude to znamenat, že budeme mít méně motivace. Studie ukazují, že zvýšený zánět snižuje hladinu dopaminu, tedy neuropřenašeče, který je důležitý v motorické aktivitě, motivaci a odměně.
A dopad je ohromný, protože tohle snížení dopaminu ovlivní každé naše rozhodnutí, je tedy pravděpodobnější, že nepůjdeme cvičit a spíš si dáme tu sladkou sušenku. Tahle změna v rozhodování povede k chování, které zase spíš přispěje k zvyšování zánětu, a tedy nižší motivaci. Dostáváme se do začarovaného kruhu.
Dřív bylo výhodné, že jsme při zvýšeném zánětu nic nedělali a potkávali co nejméně lidí. Byl totiž asociován s nějakou patologií, infekcí atp. Tohle ale již v dnešní době tak často neplatí, protože zvýšený zánět máme na základě pře-aktivace osy (HPA osa), která se aktivuje na základě stresu.
Další skvělý způsob, jak si snížit zánět a dlouhodobě optimálně fungovat udržitelným způsobem, je aktivace parasympatiku. Zjistěte, jak to funguje a 8 způsobů, jak toho dosáhnout.
No a co s kurkumou? Osobně ji beru v tukové emulzi, tu si můžete koupit jako supplement, nebo si udělat vlastní. Prostě si namíchejte kašičku z extra panenského olivového oleje, nebo MCT a smíchejte ho s kurkumou! Můžete ji také nasypat do jakéhokoliv salátu, např. je velice chutná s červenou řepou, která vám zároveň zvyšuje produkci oxidu dusnatého. Další užití je samozřejmě možné při jakémkoliv vaření, je třeba v každém curry. Tak přejeme dobrou chuť!
Už jsi viděla náš nový projekt Lepší Imunita? Imunita se totiž počas evoluce u lidí postupně snížila. Proto jsme se rozhodli lidem pomoc při jejich cestě za lepší imunitou. Sleduj náš instagram, kde pořádáme praktická cvičení každou středu, nebo si stáhni 82 stránkový ebook, kde se dozvíš, jaké doplňky a potraviny konzumovat pro dlouhodobou lepší imunitu.