Proč je dobré jíst brokolicové klíčky?

Nachází se v nich totiž glucoraphanin, který se díky mechanickému poškození a aktivitou enzymu myrosinázy změní na sulforaphane, a to je přesně to, co chceme!

Sulforaphane totiž velice potentně zapíná hlavní genovou antioxidační linii NRF2, která pomáhá při exkreci toxických látek z těla, snižování zánětu, likvidaci kyslíkových radikálů a mnoho dalšího (1, 2). Vše vede k tomu, že sulforaphane dokáže pomoci s kognitivními funkcemi, fyzickým i mentálním zdravím (právě díky snížení zánětlivosti organismu, mitochondriální biogenezi apod.).

Jak tedy prakticky tento úžasný zdroj využít? Jak z brokolicových klíčků dostat co nejvíce sulforaphanu?

Brokolicové klíčky
Brokolicové klíčky

Brokolicové klíčky jsou tím nejlepším zdrojem glucoraphaninu a je ho v nich až 10x více než v brokolici. Pouze ale 20 % z něj se mění na sulforaphan (3). Když ale klíčky namočíme na 10 minut do vody o teplotě kolem 60-70 stupňů, zvýší se produkce sulforaphanu až 3,5x (3). Další možností je mražení. Tím můžeme také několikrát navýšit vyprodukovaný sulforaphan, protože ten, jak jsem zmiňoval na začátku, se tvoří mechanickým poškozením. Zamrznutím se buňky roztrhají a enzym myrosináza má čas změnit glucoraphanin na sulforaphane.

Důležité je si říct, že vařením, resp. 70+ stupni, se enzym myrosináza ničí a nemůže následně změnit glucoraphanin na sulforaphane (3). Jak to tedy udělat u vařené zeleniny, ze které nějaký sulforaphane chceme stejně mít (např. brokolice)?

Přidáme hořčičné semínko!

To totiž obsahuje enzym myrosinázu a tím zachráníme tak vzácný sulforaphane. Hořčičné semínko můžeme využít i u klíčků samotných, abychom ještě zvýšili pravděpodobnost vyšší produkce sulforaphanu.

Jinak nebojte, nějaký sulforaphan si možná tvoříte i u vařené zeleniny bez hořčičného semínka. Je to sice extrémně individuální, ale některé bakterie v našich střevech dokáží produkovat právě enzym myrosinázu a tím přeměnit něco mezi 1 a 40 % glucoraphaninu na sulforaphan. Hořčičné semínko je ale jistější.

Jak se k brokolicovým klíčkům dostat? 

Nejlepší je pěstovat si je doma, není to náročné, stačí koupit brokolicová semínka na klíčení klíčků a postup je pak jako s pěstováním jakýchkoliv jiných klíčků. Hlavně dávat pozor na plísně! O klíčky se vždy musíme pečlivě starat.

Často ale chodíme do Beas Vegetarian Dhaba, protože tam si na váhu klíčky můžete nabrat a tím, že jsou fakt lehké, tak to není ani tak drahé. Naše tácy pak vypadají spíše jako pěstírny klíčků než normální jídlo. Více informací o biohackingu najdeš v naší FB komunitě Biohacking CZ/SK, tak se připoj mezi nás.

Vojtěch Hlaváček

Vojtěch Hlaváček

Vojta vystudoval biologii a přes jeho fascinaci s vědomím se dostal k neurovědám. Mozek a jeho optimalizace je esencí toho, co Vojta v Code of Life dělá. Dále se zajímá hlavně o propojení těla a mysli. Jak se tyto dvě roviny navzájem ovlivňují a jak zlepšit naší každodenní zkušenost s prožíváním života.

Podobné Příspěvky

Další příspěvek