Ve škole nás učili, že mléko je pro nás moc důležité. Hlavně pro stavbu kostí. Právě v kravském mléku je obsaženo velké množství vápníku, který je pro nás prospěšný. V minulém století se s těmito informacemi roztrhl pytel. Bylo to hlavně díky mlékárenskému průmyslu, který si nechal zpracovat studie na přínos vápníku pro náš organismus. Pozitivní účinek vápníku na náš organismus se nedá popřít. To přesně potvrdily i tyto studie. Vápník je velice podstatný minerál pro náš organismu.
Zdravotní komplikace spojené s konzumací kravského mléka
Tyto studie už ovšem nesledovaly, jakým způsobem se vápník vstřebává do lidského organismu tam, kde ho potřebujeme, a to do kostí, zubů a vlasů. Vápník z běžného kravského mléka postrádá komplexní skladbu, kterou naše tělo potřebuje, aby vstřebalo vápník tam, kam je třeba. Vápník, který sníme nebo vypijeme bez potřebného vitamínu K2, se totiž dostává právě do míst, kde ho nepotřebujeme. Jsou to naše cévy a oběhový systém. V těchto místech nám tento minerál spíše škodí, než prospívá. Způsobuje tvrdnutí cév a možnost následného ucpání a problémy s kardiovaskulárním systémem, osteoporózou a podobně. Není divu, že ve státě Texas v Americe, kde se vypije nejvíce kravského mléka na světě, mají nejvyšší výskyt právě osteoporózy a problémy se srdcem.
Kasein, který je obsažený v kravském mléku, má přímý vliv na rakovinotvorné buňky. Růstové hormony mají vliv na ucpávání pórů a způsobují akné, ekzémy a lupénku. Laktóza, kterou neumíme dostatečně strávit, má úzkou spojitost s chronickým nadýmáním a plynatostí. Mléko a jeho produkty nám ztěžují hubnutí, obsahují nasycené tuky a způsobují zánět a zvyšují hladinu cholesterolu.
Zároveň však nelze říct, že se jedná jen o pití kravského mléka. Musíme zde přihlédnout k dalším faktorům, jako je například kvalitní mikroflóra ve střevě. Střevo rozhoduje o tom, kolik vápníku do těla vstřebáme. V dnešní době je v České republice veliký výskyt rakoviny tlustého střeva. To je dáno nevhodným stravováním, které je hodně založené na zprocesovaných potravinách, nadměrné konzumaci živočišných produktů, pečiva, jednoduchých cukrů ze sladkých nápojů i potravin. Navíc jíme hodně smažených potravin, které obsahují nevhodné tuky. To vše má neblahý vliv právě na mikrobiom a tím pádem celkové zdraví.
Jak zlepšit stav našich střev?
Hlavní roli v tom samozřejmě hraje kvalitní strava všeobecně, ale i zdravý životní styl. Začít můžeme přísunem ovoce, zeleniny, lokálních potravin, farmářských potravin, potravin v bio kvalitě. Jakmile upravíme střevní mikroflóru, musíme se podívat na způsob našeho života. Zařadit dostatek pohybu, sportu, chození do přírody, běhu, fitness cvičení. Stejně tak bychom měli pracovat na množství stresu, který prožíváme. To ovlivňuje hlavně vztah k sobě samotným, vztahy v našich rodinách, vztah s partnerem nebo partnerkou. Co se u nás moc nenosí, je téma peněz a financí. Pokud jsme dostatečně ohodnoceni, máme finance na plnohodnotný život, umíme s penězi pracovat, i to je základ pohody.
Zeptejme se také sami sebe, zda umíme odpočívat, trávit čas v přírodě, jestli pravidelně meditujeme, sledujeme kvalitní informace, které následně konzumujeme. Tohle všechno hraje roli v tom, jaké prostředí v našem těle vytváříme, a tím pádem i jakým způsobem vstřebáváme živiny a stavíme imunitu.
Kde jinde brát vápník?
Určitě jste již slyšeli o rostlinném mléku nebo o rostlinných nápojích či “nemléku”. Jsou to produkty, které se vyrábí rozmixováním nějaké rostlinné složky s vodou. Může to být například mák, kešu ořechy, mandle, rýže, oves nebo kokos. Tyto produkty jsou nám bližší, protože při jejich konzumaci nedochází ke zvyšování zánětu a dalších neblahých vlivů výše popsaných. Například makové mléko má mnohem více vápníku než to kravské. Můžete je přidávat do svého jídla pro obohacení jídelníčku a také svého zdraví.
Téma kolem živočišných produktů je stále lehce kontroverzní a tak je na každém z nás, jak k tomu přistoupíme. To, že konzumujeme nadměrné množství těchto produktů, je všeobecně známo. Každopádně doporučuji vypozorovat, jak na vás živočišné produkty působí. Jestli se po vypití kravského mléka cítíte plní energie, nebo se naopak dostaví únava a ztráta pozornosti. Co se týče rostlinné stravy, zde najdeme spíše převažující pozitivní vliv a účinky na náš organismus. Ve světě pak najdeme takzvaná Health centra, kde lidi běžně léčí právě rostlinnou stravou. I zde můžeme najít pojítka, která nám mohou pomoci lépe se orientovat v těchto tématech.
Určitě nejsem ten typ člověka, který potřebuje lidi konvertovat na svoji víru, neřadím se ani do skupiny vegan, vegetarián nebo cokoliv dalšího. K tomu, co zde představuji, jsem se dopracoval svým vlastním pozorováním, informacemi a zkoušením. Tento přístup doporučuji každému, protože co platí pro mě, nemusí platit pro vás. Právě biohacking je pro takové zkoušení a sebepozorování skvělý nástroj.