• Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Eshop UpLife.cz
  • Login
  • Register
No Result
View All Result
Code of Life
  • Biohacking
  • Tělo
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
  • Biohacking
  • Tělo
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
No Result
View All Result
Code of Life
No Result
View All Result

Co nevíte o kešu oříšcích?

Kešu oříšky jsou oblíbenou pochoutkou a zdrojem kvalitních nutrientů. Kešu ale nejsou jen oříšky a získává se z nich daleko víc.

Jiří Kryštof Jarmar by Jiří Kryštof Jarmar
10 října, 2020
in Biohacking, Mozek, Strava, Tělo
0
Co nevíte o kešu oříšcích?

Co nevíte o kešu oříšcích?

0
SHARES
979
VIEWS
Sdílet na FacebookSdílet na Linked-in

Kešu oříšky jsou oblíbenou pochoutkou a zdrojem kvalitních tuků v celém světě. Ale už jste někdy pátrali po tom, z čeho vyrůstají? Kešu oříšky jsou plodem kešu stromu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale) původem ze severní Brazílie. Stálezelené stromy dorůstající výšky 8-15 metrů se pěstují ve všech tropických oblastech s nejbohatší produkcí v Asii, zejména v Indii. Co už ale začíná být zajímavé, je, že kešu patří do stejné rostlinné rodiny jako mango a pistácie – Anacardiaceae. Samotné oříšky totiž vyrůstají z tzv. pseudoovoce – “jablka” a visí na něm jako přívěšky. Jaké účinky má tenhle exoticky vypadající plod?

Fermentovaná jablka dobrá pro mikrobiom

K samotným kešu-jablkům se u nás dostaneme jen velmi těžko, ale v oblastech, kde se kešu pěstují, se jablka konzumují v podobě oblíbených nápojů jak alkoholických, tak bezalkoholových. Různá místa znamenají různé formy přípravy a naprosto originální výsledné nápoje. Například v indickém státě Goa se ovoce rozmačká a šťáva se nechá několik dní fermentovat. Výsledný dvojitě destilovaný nápoj zvaný feni může obsahovat až 40 % alkoholu. Slabší variantou je urrac – prochází destilací jen jednou a obsahuje 15 % alkoholu. Alkoholové i bezalkoholové verze mají však zajímavé účinky pro lidské tělo.

Nápoj v podobě koncentrovaného džusu z kešu-jablek je bohatý na fruktózu, glukózu, minerály, polyfenoly a kyselinu askorbovou známou spíše jako vitamin C. Fermentovaný nápoj disponuje i probiotickými účinky, které podporují mikrobiom a fungování střev. Během fermentace se totiž v procesu zvaném probiotifikace množí zdravé bakterie Lactobacillus casei přítomné také v probiotických jogurtech.

Kešu oříšky pro podporu mozku

Kešu jsou ledvinovitě zaoblené přívěsky vyrůstající z pseudo-jablek. Jejich konzumace je skvělá z několika důvodů. Samotné oříšky obsahují spoustu zdravých tuků, proteinů, vitamin B6, železo a jsou bohatým zdrojem hořčíku. Pro náš mozek to zní jako symfonická hudba, jelikož ke svému fungování potřebuje esenciální nutrienty a zdravé tuky, jako jsou omega-3.

Až 300x rychlejší mozek

V jejich slupce se ale skrývá ještě jedna moc zajímavá látka. Jmenuje se kyselina anakardová podle stejnojmenného stromu. V nedávné studii se vědci zaměřili na její účinky ve spojitosti s pamětí a regenerací neuronů. Ukázalo se, že kyselina anakardová výrazně podpořila regeneraci myelinu, který zodpovídá za dobrou paměť a přenos signálu v neuronech. Tvorba myelinu je narušená například u roztroušené sklerózy, kde lidé trpí úbytkem pozornosti, reflexů a zhoršenou pamětí. Kyselina anakardová v tomto procesu působí jedním konkrétním mechanismem.

Pomáhá totiž navýšit zánětlivý faktor IL-33, který hraje důležitou roli v informování podpůrných buněk mozku, tzv. glií. IL-33 podporuje obnovu a tvorbu nových buněk oligodendrocytů z buněk kmenových. To jsou ty buňky, které se jako chobotnice natahují k neuronům a jako lepicí pásku kolem nich obmotávají právě myelinové pochvy. Díky nim je mozek schopný přenášet informaci až 300x rychleji. Oligodendrocyty jsou základní složkou zdravého mozku a paměti, jejich kondice tak hraje důležitou roli ve zdraví a nemoci. Kešu oříšky s bohatým zdrojem této kyseliny anakardové a kvalitních tuků tak mohou sloužit jako doplňující podpora mozku v jeho fungování. Samotná látka je dále zkoumaná ve spojitosti s neurodegenerativními onemocněními mozku, při kterých dochází ke ztrátě funkcí celého spektra buněk, včetně těch, které zodpovídají za paměť a pozornost. 

O kešu oříšcích a gliových buňkách se můžete dozvědět více také v našem podcastu: 

Co nevíte o kešu oříšcích – glie, paměť a trauma

Zdroje:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128146255000042
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886100362
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128008508000016
  4. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/anacardium-occidentale
  5. https://www.pnas.org/content/117/35/21527
Tags: gliekešukyselina anakardovámikrobiommozekmyelinizaceneuronypaměťprevence onemocněnístravasuperpotravinyvýživazdravé tukyzdraví
Previous Post

Imunitní systém ovlivňuje mysl a tělo

Next Post

Podcast: Jak dech ovlivňuje naši energii?

Jiří Kryštof Jarmar

Jiří Kryštof Jarmar

Fascinují ho neurovědy, mozek a jeho optimalizace. Je věčný student a výzkumník na poli neurověd.

Next Post
Biohacking z 0 na 100: Dech s Liborem Mattušem

Podcast: Jak dech ovlivňuje naši energii?

Please login to join discussion

Newsletter

Sleduj nás

  • 7.4k Followers
  • 29.3k Subscribers

Poznej nás

Co je to biohacking?

Co je to biohacking?

12 ledna, 2020

Doporučené

Co je to Buteyko metoda při dýchání?

Co je to Buteyko metoda při dýchání?

1 rokem ago
Parasympatikus a 8 způsobů, jak ho aktivovat

Parasympatikus a 8 způsobů, jak ho aktivovat

2 roky ago
Otužování: Kompletní průvodce chladem

Otužování: Kompletní průvodce chladem

2 roky ago
Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

1 rokem ago

Průvodce biohackera

blank

Stáhnout ebook

Kategorie

  • Biohacking
  • Imunita
  • Mysl
  • Tělo
  • Události
  • Výkonnost

email: podpora@codeoflife.cz

tel: + 420 607 789 539

Code of Life s.r.o.
IČO: 08674175
Subjekt je plátce DPH

blank blank
  • Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Eshop UpLife.cz

© 2021 Code Of Life s.r.o. - Pod správou Tobynet.cz

No Result
View All Result
  • Biohacking
  • Tělo
    • Chlad
    • Dech
    • Spánek
    • Mozek
    • Pohyb
    • Strava
    • Půsty
    • Byliny
    • Dlouhověkost
  • Mysl
    • Stres
    • Strach
    • Přístup k životu
    • Meditace
    • Spokojenost
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Login
  • Sign Up
  • Cart

© 2021 Code Of Life s.r.o. - Pod správou Tobynet.cz

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In