Kešu oříšky jsou oblíbenou pochoutkou a zdrojem kvalitních tuků v celém světě. Ale už jste někdy pátrali po tom, z čeho vyrůstají? Kešu oříšky jsou plodem kešu stromu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale) původem ze severní Brazílie. Stálezelené stromy dorůstající výšky 8-15 metrů se pěstují ve všech tropických oblastech s nejbohatší produkcí v Asii, zejména v Indii. Co už ale začíná být zajímavé, je, že kešu patří do stejné rostlinné rodiny jako mango a pistácie – Anacardiaceae. Samotné oříšky totiž vyrůstají z tzv. pseudoovoce – “jablka” a visí na něm jako přívěšky. Jaké účinky má tenhle exoticky vypadající plod?
Fermentovaná jablka dobrá pro mikrobiom
K samotným kešu-jablkům se u nás dostaneme jen velmi těžko, ale v oblastech, kde se kešu pěstují, se jablka konzumují v podobě oblíbených nápojů jak alkoholických, tak bezalkoholových. Různá místa znamenají různé formy přípravy a naprosto originální výsledné nápoje. Například v indickém státě Goa se ovoce rozmačká a šťáva se nechá několik dní fermentovat. Výsledný dvojitě destilovaný nápoj zvaný feni může obsahovat až 40 % alkoholu. Slabší variantou je urrac – prochází destilací jen jednou a obsahuje 15 % alkoholu. Alkoholové i bezalkoholové verze mají však zajímavé účinky pro lidské tělo.
Nápoj v podobě koncentrovaného džusu z kešu-jablek je bohatý na fruktózu, glukózu, minerály, polyfenoly a kyselinu askorbovou známou spíše jako vitamin C. Fermentovaný nápoj disponuje i probiotickými účinky, které podporují mikrobiom a fungování střev. Během fermentace se totiž v procesu zvaném probiotifikace množí zdravé bakterie Lactobacillus casei přítomné také v probiotických jogurtech.
Kešu oříšky pro podporu mozku
Kešu jsou ledvinovitě zaoblené přívěsky vyrůstající z pseudo-jablek. Jejich konzumace je skvělá z několika důvodů. Samotné oříšky obsahují spoustu zdravých tuků, proteinů, vitamin B6, železo a jsou bohatým zdrojem hořčíku. Pro náš mozek to zní jako symfonická hudba, jelikož ke svému fungování potřebuje esenciální nutrienty a zdravé tuky, jako jsou omega-3.
Až 300x rychlejší mozek
V jejich slupce se ale skrývá ještě jedna moc zajímavá látka. Jmenuje se kyselina anakardová podle stejnojmenného stromu. V nedávné studii se vědci zaměřili na její účinky ve spojitosti s pamětí a regenerací neuronů. Ukázalo se, že kyselina anakardová výrazně podpořila regeneraci myelinu, který zodpovídá za dobrou paměť a přenos signálu v neuronech. Tvorba myelinu je narušená například u roztroušené sklerózy, kde lidé trpí úbytkem pozornosti, reflexů a zhoršenou pamětí. Kyselina anakardová v tomto procesu působí jedním konkrétním mechanismem.
Pomáhá totiž navýšit zánětlivý faktor IL-33, který hraje důležitou roli v informování podpůrných buněk mozku, tzv. glií. IL-33 podporuje obnovu a tvorbu nových buněk oligodendrocytů z buněk kmenových. To jsou ty buňky, které se jako chobotnice natahují k neuronům a jako lepicí pásku kolem nich obmotávají právě myelinové pochvy. Díky nim je mozek schopný přenášet informaci až 300x rychleji. Oligodendrocyty jsou základní složkou zdravého mozku a paměti, jejich kondice tak hraje důležitou roli ve zdraví a nemoci. Kešu oříšky s bohatým zdrojem této kyseliny anakardové a kvalitních tuků tak mohou sloužit jako doplňující podpora mozku v jeho fungování. Samotná látka je dále zkoumaná ve spojitosti s neurodegenerativními onemocněními mozku, při kterých dochází ke ztrátě funkcí celého spektra buněk, včetně těch, které zodpovídají za paměť a pozornost.
O kešu oříšcích a gliových buňkách se můžete dozvědět více také v našem podcastu:
Zdroje:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128146255000042
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886100362
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128008508000016
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/anacardium-occidentale
- https://www.pnas.org/content/117/35/21527