• Školení pro firmy
  • O nás
  • Biohacking z 0 na 100
  • Náš eshop Uplife.cz
Pondělí, 2 října, 2023
  • Přihlášení

Žádné produkty v košíku.

Code of Life
  • Hlavní stránka
  • Biohacking
  • Dlouhověkost
  • Tělo
    • Imunita
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Mozek
    • Pohyb
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Stres
  • Výkonnost
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše kurzy a knihy
Výsledek nenalezen
Zobrazit všechny výsledky
  • Hlavní stránka
  • Biohacking
  • Dlouhověkost
  • Tělo
    • Imunita
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Mozek
    • Pohyb
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Stres
  • Výkonnost
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše kurzy a knihy
Výsledek nenalezen
Zobrazit všechny výsledky

Žádné produkty v košíku.

Code of Life

Jak funguje inzulin a proč omezit cukry?

Všichni jsme to už slyšeli: omezte cukry.

Vojtěch Hlaváček Od Vojtěch Hlaváček
15 května, 2020
Kategorie: Biohacking, Dlouhověkost, Strava, Tělo
Minut čtení: 6
0
Jak funguje inzulin a proč omezit cukry?

Všichni jsme to už slyšeli: omezte cukry.

Proč bychom ale cukry měli omezovat? Jak to udělat, aby to dávalo smysl? Co to znamená glykemický index, glykemická “nálož” a inzulinová odpověď? To vše a jak toho využít se dozvíte v tomto článku.

Proč se bychom se o cukry měli vůbec zajímat?

Když přijmeme potravu, musíme ji nějakým způsobem zpracovat, abychom ji mohli využít na energii. Cukry a sacharidy se nám mění z největší části na glukózu (jednoduchá forma cukru). Ta se dostává do krve a zvedá se glykémie (hladina cukru v krvi). Ukazuje se, že glukóza může poškodit proteiny a následně pak jejich funkci. Tento proces se nazývá glykace. Když přetrvávají vysoké hodnoty glykémie, jako je tomu například u diabetu, může to vést k poškození oběhového systému a vzniku neurodegenerativních onemocnění (1). Také může docházet k tvorbě většího množství volných kyslíkových radikálů (molekuly, které poškozují, čeho se dotknou) (2). To vše vede ke zvýšení systemického zánětu. Cukry ale přijímáme každodenně a každodenně se nám zvyšuje hladina glykémie. Jak to, že to zvládáme? To proto, že náš organismus je na dočasné zvýšení glykémie dobře připraven a počítá s ním. Tehdy přichází…

Inzulinová odpověď

Ve slinivce břišní číhají beta buňky. Na jaké signály číhají? Právě na úroveň cukru v krvi! Na základě toho mají úkol vyprodukovat inzulin, který zase signalizuje dalším orgánům a tkáním, aby se cukr z krve dostal. Spínají se tedy procesy, které cukr přetvářejí dál a ukládají výsledné produkty do tkání a jater. Právě u diabetu jsou tyto inzulin produkující beta buňky poškozeny a tak dochází ke stavům vysoké glykémie. 

Stárnutí, zánět, obezita, pře-aktivace, nezdravá strava; vše vede k nižšímu počtu těchto buněk a zhoršení jejich funkce, následné inzulinové rezistenci (neschopnost reagovat na zvýšení glykémie) a diabetu (3).

Jak tedy našim beta buňkám pomoci? Jak je tolik netrápit?

Je několik možností, jak na to. To, čeho chceme dosáhnout, je, aby tyto buňky byly citlivé na cukr v krvi a efektivně ho snižovaly, když je potřeba. Co nám pomůže, je v první řadě to, že nebudeme cukr v krvi extrémně rychle navyšovat. Dvě mouchy jednou ranou! Vyhneme se vysoké glykémii, která, jak víme, poškozuje všemožné procesy a tkáně, zajistíme si ale i správné fungování beta buněk v budoucnosti. 

Sláva pohybu

A jak toho dosáhneme? Nejefektivnější je fyzická aktivita. Nemusí to být pouze intenzivní cvičení, ale i chůze či pár dřepů před jídlem. Tyhle věci se ukazují jako až neuvěřitelně efektivní při práci s naší váhou, energií a zpracováním potravy. Naše tkáně jsou v tomhle stavu více přizpůsobené tomu, aby rovnou přijaly glukózu z krve, byly totiž nedávno aktivovány a vyčerpaly si maximální množství energetických zásob. Buňky jsou tedy trochu hladové a cukr z krve hned vychytávají, potřeba produkce inzulinu beta buňkami tedy není tak vysoká a tím je šetříme. 

Na základě fyzické aktivity samozřejmě dochází k velice komplexní odpovědi organismu, na kterou by mohly být a jsou napsány celé učebnice. Několik z těchto reakcí ale přesto stojí za vypíchnutí a rozebíráme je v dalších článcích. Je to například produkce látky jménem laktoferin nebo zlepšení kognitivních funkcí včetně zlepšení paměti a zvýšení neuroplasticity. Dochází také ke snížení celkového zánětu organismu a prevenci neurodegenerativních onemocnění. Navíc s větší pravděpodobností prožijeme delší a kvalitnější život, protože velikost inzulinových výkyvů je asociována s kratší dobou dožití.

Glykemická zátěž

Dalším způsobem, jak šetřit naše inzulin produkující buňky, je omezení zvyšování hladiny cukru v krvi. Budeme se tedy řídit něčím, čemu se říká “glycemic load” (glykemická nálož). Ta se vypočítá tak, že si vynásobíme glykemický index potraviny počtem gramů sacharidů, které jsme v dané potravině zkonzumovali.

Jak si vypočítat glykemickou nálož

Vezmeme si jako příklad pivo, to má glykemický index naprosto neskutečný – 110. To je víc než čistá glukóza. Co se ale stane, když vypijeme půllitr? V 100 ml piva 10° jsou asi 2 g sacharidů. Je to tedy 10 gramů sacharidů na půl litru piva. To vynásobíme 110 a máme 1100; to dále vydělíme 100, protože jedna jednotka glykemické nálože je určena reakcí na 1 g čisté glukózy (tedy 100). Máme tedy 110 x 10/100 = 11. Půl litru piva má glykemickou nálož 11.

Co třeba chleba? Ten má glykemický index asi 71, jeden krajíc chleba má kolem 50 g. 50 gramů chleba je asi z poloviny tvořeno sacharidy, tedy 25 gramů. Jaká bude glykemická nálož? 71 x 25/100 = 17,75. To už je něco. Navíc to často neskončí jen u chleba nebo jen jednoho krajíce. 

Proto je výhodné jíst občas méně sacharidů nebo si alespoň rozmyslet, jaké sacharidy konzumujeme. Existují totiž sacharidy s nižším glykemickým indexem.

hodnoty glykemického indexu různých potravin
Tabulka hodnot glykemického indexu různých potravin; GI je zkratka pro glykemický index

Nemusíme se ale striktně vyhýbat jídlům, které mají vysoký glykemický index. Nemusí v sobě nutně mít tolik sacharidů nebo jich běžně sníme prostě extrémně málo. To, na co bychom si měli dát pozor, je právě glykemická nálož. 

S tímhle ale souvisí další téma, které je ohromně důležité. Každý je individuální a odpověď inzulinu na zkonzumovanou potravinu také. Můžeme tedy postupně vypozorovat, co nám dělá dobře, a co ne. O tom je také biohacking – sledujeme svou biologii, tělo a způsob, jak na podněty, které mu dáváme (včetně potravin), reaguje. 

Více informací o biohackingu najdeš v naší FB komunitě Biohacking CZ/SK, tak se připoj mezi nás.

Zapamatuj si: 

Zvýšený cukr v krvi ti poškozuje tkáně v procesu, který se nazývá glykace. Vyhni se příliš zpracovaným potravinám, které mají vysokou glykemickou nálož a zvyšují ti cukr v krvi až nepřirozeně hodně. Efekt bude dlouhodobý a pozitivní ne jenom pro tvoje zdraví a délku kvalitního života, ale i tvoji zkušenost s prožíváním.

Tagy: cukrkvalita potravykvalita životapohybsacharidystravazdraví
Sdílet16Tweet
Vojtěch Hlaváček

Vojtěch Hlaváček

Vojta vystudoval biologii a přes jeho fascinaci s vědomím se dostal k neurovědám. Mozek a jeho optimalizace je esencí toho, co Vojta v Code of Life dělá. Dále se zajímá hlavně o propojení těla a mysli. Jak se tyto dvě roviny navzájem ovlivňují a jak zlepšit naší každodenní zkušenost s prožíváním života.

Doporučujeme

Medicinální houba chaga
Biohacking

Co o houbě chaga praví legendy?

Od Vojtěch Hlaváček
21 dubna, 2023
0

Houba chaga je opředena legendami a historie jejího používání sahá minimálně do doby 2800 let př. n. l., kdy byla...

Pokračovat ve čtení
NMN – magická molekula na zpomalení stárnutí
Biohacking

NMN – magická molekula na zpomalení stárnutí

Od Veronika Allister
21 března, 2023
0

NMN neboli nikotinamid mononukleotid je špičkový derivát, který pochází z vitamínu B3. Tato molekula zvyšuje hladinu NAD+ a zmírňuje mnoho...

Pokračovat ve čtení
14 zvyků, které vedou k dlouhověkosti, zdraví a vnitřní pohodě
Biohacking

14 zvyků, které vedou k dlouhověkosti, zdraví a vnitřní pohodě

Od Veronika Allister
10 února, 2023
0

Slovo dlouhověkost pro mě znamená dlouhý a zdravý život. Zdraví je pro mě mnohem důležitější než to, jak dlouho zde...

Pokračovat ve čtení
Evropa NMN
Biohacking

Blíží se zákaz prodeje NMN?

Od Daniel Kosec
29 prosince, 2022
0

NMN neboli nikotinamid mononukleotid je špičkový derivát, který pochází z vitamínu B3. Tato molekula zvyšuje hladinu NAD+ a zmírňuje mnoho...

Pokračovat ve čtení
Při zanechání komentáře se prosím přihlaste

Navštivte náš eshop

Přejdi na náš eshop uplife.cz
Pečlivě pro Vás vybíráme nejlepší
produkty na trhu

Nejčtenější

  • NMN – magická molekula na zpomalení stárnutí

    NMN – magická molekula na zpomalení stárnutí

    98 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

    0 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Parasympatikus a 8 způsobů, jak ho aktivovat

    256 sdílení
    Sdílet 256 Tweet 0

Průvodce biohackera

Biohacker


Facebook Instagram

Naše online kurzy

Lepší imunita

Průvodce suplementy

Začínáme s chladem a otužováním

Optimalizace dne


Code of life

Naší vizí je šířit informace v oblasti biohackingu.

Poznejte náš tým

Přejít na eshop


Newsletter

Dostávejte zajimavé články, nebo slevové akce na našem eshopu přímo do emailu



platby Copyright © 2023 Code of Life s.r.o. a dodavatelé obsahu. IČO: 08674175
Webové stránky a IT na míru - Tobynet.cz

Výsledek nenalezen
Zobrazit všechny výsledky
  • Hlavní stránka
  • Biohacking
  • Dlouhověkost
  • Tělo
    • Imunita
    • Chlad
    • Dech
    • Spánek
    • Mozek
    • Pohyb
    • Strava
    • Byliny
  • Mysl
    • Stres
    • Přístup k životu
    • Meditace
    • Spokojenost
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
  • Výkonnost
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Biohacking z 0 na 100
  • Naše kurzy a knihy
  • Pro firmy
  • O nás
  • Přihlášení
  • Košík
Přejdi na náš eshop uplife.cz Pečlivě pro Vás na našem eshopu vybíráme nejlepší produkty na trhu


Naše online kurzy


Lepší imunita
Průvodce suplementy
Začínáme s chladem a otužováním
Optimalizace dne


Newsletter

Dostávejte zajimavé články, nebo slevové akce na našem eshopu přímo do emailu


platby Copyright © 2023 Code of Life s.r.o. a dodavatelé obsahu. IČO: 08674175
Webové stránky a IT na míru - Tobynet.cz

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste ke svému účtu

Zapomenuté heslo?

Získat heslo

Pro resetování hesla zadejte své uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu.

Přihlásit