• Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Eshop UpLife.cz
  • Login
  • Register
No Result
View All Result
Code of Life
  • Biohacking
  • Tělo
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
  • Biohacking
  • Tělo
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
No Result
View All Result
Code of Life
No Result
View All Result

Jak funguje inzulin a proč omezit cukry?

Všichni jsme to už slyšeli: omezte cukry.

Vojtěch Hlaváček by Vojtěch Hlaváček
15 května, 2020
in Biohacking, Dlouhověkost, Strava, Tělo
0
Jak funguje inzulin a proč omezit cukry?

Všichni jsme to už slyšeli: omezte cukry.

16
SHARES
1.7k
VIEWS
Sdílet na FacebookSdílet na Linked-in

Proč bychom ale cukry měli omezovat? Jak to udělat, aby to dávalo smysl? Co to znamená glykemický index, glykemická “nálož” a inzulinová odpověď? To vše a jak toho využít se dozvíte v tomto článku.

Proč se bychom se o cukry měli vůbec zajímat?

Když přijmeme potravu, musíme ji nějakým způsobem zpracovat, abychom ji mohli využít na energii. Cukry a sacharidy se nám mění z největší části na glukózu (jednoduchá forma cukru). Ta se dostává do krve a zvedá se glykémie (hladina cukru v krvi). Ukazuje se, že glukóza může poškodit proteiny a následně pak jejich funkci. Tento proces se nazývá glykace. Když přetrvávají vysoké hodnoty glykémie, jako je tomu například u diabetu, může to vést k poškození oběhového systému a vzniku neurodegenerativních onemocnění (1). Také může docházet k tvorbě většího množství volných kyslíkových radikálů (molekuly, které poškozují, čeho se dotknou) (2). To vše vede ke zvýšení systemického zánětu. Cukry ale přijímáme každodenně a každodenně se nám zvyšuje hladina glykémie. Jak to, že to zvládáme? To proto, že náš organismus je na dočasné zvýšení glykémie dobře připraven a počítá s ním. Tehdy přichází…

Inzulinová odpověď

Ve slinivce břišní číhají beta buňky. Na jaké signály číhají? Právě na úroveň cukru v krvi! Na základě toho mají úkol vyprodukovat inzulin, který zase signalizuje dalším orgánům a tkáním, aby se cukr z krve dostal. Spínají se tedy procesy, které cukr přetvářejí dál a ukládají výsledné produkty do tkání a jater. Právě u diabetu jsou tyto inzulin produkující beta buňky poškozeny a tak dochází ke stavům vysoké glykémie. 

Stárnutí, zánět, obezita, pře-aktivace, nezdravá strava; vše vede k nižšímu počtu těchto buněk a zhoršení jejich funkce, následné inzulinové rezistenci (neschopnost reagovat na zvýšení glykémie) a diabetu (3).

Jak tedy našim beta buňkám pomoci? Jak je tolik netrápit?

Je několik možností, jak na to. To, čeho chceme dosáhnout, je, aby tyto buňky byly citlivé na cukr v krvi a efektivně ho snižovaly, když je potřeba. Co nám pomůže, je v první řadě to, že nebudeme cukr v krvi extrémně rychle navyšovat. Dvě mouchy jednou ranou! Vyhneme se vysoké glykémii, která, jak víme, poškozuje všemožné procesy a tkáně, zajistíme si ale i správné fungování beta buněk v budoucnosti. 

Sláva pohybu

A jak toho dosáhneme? Nejefektivnější je fyzická aktivita. Nemusí to být pouze intenzivní cvičení, ale i chůze či pár dřepů před jídlem. Tyhle věci se ukazují jako až neuvěřitelně efektivní při práci s naší váhou, energií a zpracováním potravy. Naše tkáně jsou v tomhle stavu více přizpůsobené tomu, aby rovnou přijaly glukózu z krve, byly totiž nedávno aktivovány a vyčerpaly si maximální množství energetických zásob. Buňky jsou tedy trochu hladové a cukr z krve hned vychytávají, potřeba produkce inzulinu beta buňkami tedy není tak vysoká a tím je šetříme. 

Na základě fyzické aktivity samozřejmě dochází k velice komplexní odpovědi organismu, na kterou by mohly být a jsou napsány celé učebnice. Několik z těchto reakcí ale přesto stojí za vypíchnutí a rozebíráme je v dalších článcích. Je to například produkce látky jménem laktoferin nebo zlepšení kognitivních funkcí včetně zlepšení paměti a zvýšení neuroplasticity. Dochází také ke snížení celkového zánětu organismu a prevenci neurodegenerativních onemocnění. Navíc s větší pravděpodobností prožijeme delší a kvalitnější život, protože velikost inzulinových výkyvů je asociována s kratší dobou dožití.

Glykemická zátěž

Dalším způsobem, jak šetřit naše inzulin produkující buňky, je omezení zvyšování hladiny cukru v krvi. Budeme se tedy řídit něčím, čemu se říká “glycemic load” (glykemická nálož). Ta se vypočítá tak, že si vynásobíme glykemický index potraviny počtem gramů sacharidů, které jsme v dané potravině zkonzumovali.

Jak si vypočítat glykemickou nálož

Vezmeme si jako příklad pivo, to má glykemický index naprosto neskutečný – 110. To je víc než čistá glukóza. Co se ale stane, když vypijeme půllitr? V 100 ml piva 10° jsou asi 2 g sacharidů. Je to tedy 10 gramů sacharidů na půl litru piva. To vynásobíme 110 a máme 1100; to dále vydělíme 100, protože jedna jednotka glykemické nálože je určena reakcí na 1 g čisté glukózy (tedy 100). Máme tedy 110 x 10/100 = 11. Půl litru piva má glykemickou nálož 11.

Co třeba chleba? Ten má glykemický index asi 71, jeden krajíc chleba má kolem 50 g. 50 gramů chleba je asi z poloviny tvořeno sacharidy, tedy 25 gramů. Jaká bude glykemická nálož? 71 x 25/100 = 17,75. To už je něco. Navíc to často neskončí jen u chleba nebo jen jednoho krajíce. 

Proto je výhodné jíst občas méně sacharidů nebo si alespoň rozmyslet, jaké sacharidy konzumujeme. Existují totiž sacharidy s nižším glykemickým indexem.

hodnoty glykemického indexu různých potravin
Tabulka hodnot glykemického indexu různých potravin; GI je zkratka pro glykemický index

Nemusíme se ale striktně vyhýbat jídlům, které mají vysoký glykemický index. Nemusí v sobě nutně mít tolik sacharidů nebo jich běžně sníme prostě extrémně málo. To, na co bychom si měli dát pozor, je právě glykemická nálož. 

S tímhle ale souvisí další téma, které je ohromně důležité. Každý je individuální a odpověď inzulinu na zkonzumovanou potravinu také. Můžeme tedy postupně vypozorovat, co nám dělá dobře, a co ne. O tom je také biohacking – sledujeme svou biologii, tělo a způsob, jak na podněty, které mu dáváme (včetně potravin), reaguje. 

Více informací o biohackingu najdeš v naší FB komunitě Biohacking CZ/SK, tak se připoj mezi nás.

Zapamatuj si: 

Zvýšený cukr v krvi ti poškozuje tkáně v procesu, který se nazývá glykace. Vyhni se příliš zpracovaným potravinám, které mají vysokou glykemickou nálož a zvyšují ti cukr v krvi až nepřirozeně hodně. Efekt bude dlouhodobý a pozitivní ne jenom pro tvoje zdraví a délku kvalitního života, ale i tvoji zkušenost s prožíváním.

Tags: cukrcukrovkaglykemická náložglykemický indexinzulíninzulinová citlivostkvalita potravykvalita životapohybsacharidystravazdraví
Previous Post

Video: Je všechen stres špatný, nebo s ním jen neumíme pracovat?

Next Post

Microsoft kupuje krev od pacientů COVID-19 pro výzkum v biotechnologiích

Vojtěch Hlaváček

Vojtěch Hlaváček

Vojta vystudoval biologii a přes jeho fascinaci s vědomím se dostal k neurovědám. Mozek a jeho optimalizace je esencí toho, co Vojta v Code of Life dělá. Dále se zajímá hlavně o propojení těla a mysli. Jak se tyto dvě roviny navzájem ovlivňují a jak zlepšit naší každodenní zkušenost s prožíváním života.

Next Post
Microsoft

Microsoft kupuje krev od pacientů COVID-19 pro výzkum v biotechnologiích

Please login to join discussion

Newsletter

Sleduj nás

  • 7.4k Followers
  • 29.3k Subscribers

Poznej nás

Co je to biohacking?

Co je to biohacking?

12 ledna, 2020

Doporučené

Co je to Buteyko metoda při dýchání?

Co je to Buteyko metoda při dýchání?

1 rokem ago
Parasympatikus a 8 způsobů, jak ho aktivovat

Parasympatikus a 8 způsobů, jak ho aktivovat

2 roky ago
Otužování: Kompletní průvodce chladem

Otužování: Kompletní průvodce chladem

2 roky ago
Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

Kterých 10 krevních testů si nechat udělat?

1 rokem ago

Průvodce biohackera

blank

Stáhnout ebook

Kategorie

  • Biohacking
  • Imunita
  • Mysl
  • Tělo
  • Události
  • Výkonnost

email: podpora@codeoflife.cz

tel: + 420 607 789 539

Code of Life s.r.o.
IČO: 08674175
Subjekt je plátce DPH

blank blank
  • Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Eshop UpLife.cz

© 2021 Code Of Life s.r.o. - Pod správou Tobynet.cz

No Result
View All Result
  • Biohacking
  • Tělo
    • Chlad
    • Dech
    • Spánek
    • Mozek
    • Pohyb
    • Strava
    • Půsty
    • Byliny
    • Dlouhověkost
  • Mysl
    • Stres
    • Strach
    • Přístup k životu
    • Meditace
    • Spokojenost
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Login
  • Sign Up
  • Cart

© 2021 Code Of Life s.r.o. - Pod správou Tobynet.cz

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In