Hodně jsem se zamýšlel nad tím, který mýtus ohledně hubnutí vybrat. Velmi mě lákalo psát o počítání kalorií, zakořeněném a dnes už vědecky překonaném pohledu na regulaci tělesné hmotnosti (1). Vybral jsem však následující mýtus:
“Hubnutí je důležité jen kvůli estetice, zátěži na pohybový aparát, zdraví kardiovaskulárního systému a prevenci cukrovky.”
O těchto důvodech slýcháme často v médiích. Všechny tyto body jsou samozřejmě pravdivé a rád bych se jim zde na úvod krátce věnoval. Ovšem dále chci uvést ostatní, neméně důležité důvody, proč mít bílého tuku raději méně než více.
Kardiovaskulární systém je samozřejmě důležitý faktor, kvůli kterému se vyplatí míru bílého tuku v těle snížit. Je to klíčový systém v našem těle, kterému chceme za každých okolností ulehčovat práci a posilovat ho. Je to totiž také systém, na jehož selhání “doplácí” největší část populace: celosvětově přes 30 %, a v Evropě dokonce kolem 50 %.
Množství lidí s cukrovkou vzrostlo za posledních 34 let téměř 4násobně. Stejně jako obezita vede výskyt cukrovky potenciálně k dalším zdravotním komplikacím. V případě cukrovky je to zvýšení rizika infarktu, mrtvice, selhání ledvin nebo poškození zraku.
Otázky estetiky i zátěže pohybového aparátu mluví samy za sebe. Kosti a klouby mají jistou nosnost a například nadměrně zatěžované klouby se rychleji blíží k hranici své bezproblémové funkčnosti. Samozřejmě záleží i na kvalitě stravy a případné suplementaci, která zdraví pohybového aparátu může také hodně ovlivnit.
Jaké další, méně diskutované efekty má větší množství bílého tuku na naše tělo?
Vyšší míra zánětlivých reakcí
Váha v podobě výraznější zásoby bílého tuku podporuje zánětlivé procesy v těle (2).
O zánětlivých reakcích mluvíme v Code of Life opravdu často. Více si o jejich funkcích můžete přečíst v článku “Co se nám děje při zvýšeném zánětu v těle a proč by nás to mělo zajímat”. Dlouhodobě zvýšený zánět podporuje opotřebení tkání a celkový proces stárnutí (3). Také se podílí na snížení funkčnosti organismu a je průvodním jevem mnoha nemocí. Chronické zánětlivé nemoci jsou jedním z nejvýraznějších příčin úmrtí (4).
Větší prostor pro ukládání škodlivin
V bílém tuku se jednoduše skladují odpadní látky. S tím je u jeho přítomnosti potřeba počítat (například u různých detox programů) nebo pracovat na omezení tukových zásob (5).
Snížení aktivity hnědého tuku
Hnědý tuk má potenciálně nemalý podíl na celkové tvorbě energie pro náš organismus a také nám může přidat cenné body ve snaze spalovat bílý tuk (6).
Snížení tvorby testosteronu
Toto je jeden z zásadních bodů, které k výrazně vyšší míře bílého tuku patří (7). Zapomeňte na vše, co jste o testosteronu slyšeli z médií a časopisů – většina z toho je velmi povrchní a jednostranná. “Velké T”, jak se testosteronu někdy přezdívá, je klíčový hormon pro muže i ženy, mladší až do libovolně vysokého věku.
Co testosteron ovlivňuje?
- Pozitivní nastavení mysli (dobrou náladu)
- Nárůst svalové hmoty – která má mimo jiné schopnost spalovat bílý tuk, i když po tréninku sedíme na sedačce. Množství svalové hmoty je také esenciální pro zpomalování procesu biologického stárnutí ve věku, kdy se k němu biologicky schyluje (kolem 50 – 60 let). Náhlému a razantnímu úbytku svalové hmoty z důvodu biologického stárnutí se říká sarkopenie.
- Hubnutí – nejen díky výše uvedené podpoře nárůstu svalové hmoty, ale také díky celkově provázané situaci s nízkým testosteronem, který může vznik a průběh nadváhy až obezity podporovat.
- V neposlední řadě regulaci metabolických funkcí, zacházení těla s glukózou (krevním cukrem) nebo citlivosti na inzulín. Pokud hladina testosteronu není dostatečná, jsou našem v biosystému (těle) u mužů i žen tyto funkce potenciálně disregulovány (narušeny).
Velká zásoba tuku nás tedy vrhá do bludného kruhu snížené míry testosteronu, a tím pádem nižší šance na hubnutí a mentální i fyzické zdraví, které jsou snazší s vyšší hladinou testosteronu a nižší mírou bílého tuku.
To byly méně diskutované, ale neméně důležité faktory spojené s nadváhou či obezitou. Metodám efektivního hubnutí se budeme od A do Z věnovat v samostatném online modulu.
Zdroje:
- https://academic.oup.com/ajcn/article/79/5/899S/4690223
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5507106/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0531556517307799
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3569688/
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2019.00094/full
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25982085/