Mozek je fascinující orgán, navíc jeden z nejdůležitějších. Bez mozku, naší centrální nervové soustavy, bychom byli jako želé. To, co konzumujeme, ovlivňuje, jak náš mozek funguje a hlavně jak bude fungovat v budoucnosti. Jídlo je tedy součást nejen toho, jak vypadáme, ale i jak myslíme, kolik máme energie a jak dlouho i jak kvalitně budeme žít!
Mozek
Orgán, který váže přibližně pouze 2 % naší tělesné hmotnosti, přesto spálí 20 % veškeré spotřebované energie. Není se čemu divit, nachází se v něm totiž kolem 86 miliard nervových buněk a přibližně stejný počet glií, tedy podpůrných buněk v našem mozku (1). Mozek a neurony v něm jsou neustále připraveny vypálit signál přes synaptická spojení, kterých má průměrný neuron kolem 1000, ale existují neurony (Purkyňovy buňky), které jich mají až 200 000! To jsou ohromná čísla! A celá tahle mašinerie samozřejmě spotřebuje spoustu energie.
Tahle ohromná masa buněk s neuvěřitelným množstvím propojení také stojí za tím, že dokážeme číst a interpretovat tenhle text, jaké myšlenky nás napadají nebo jak se právě teď cítíme. Vnímáme realitu skrz naši nervovou soustavu, ve finále jsme právě naší nervovou soustavou. Ona určuje, jak kvalitní život můžeme vést a jaké pocity budeme prožívat. Je tedy dobré se o ni starat. Utváří naši každodenní subjektivní zkušenost s prožíváním našeho života a to je za nás docela důležitá věc. Vlastně to jediné, co máme a kdy mít budeme. Co pro svůj mozek můžeme udělat? Můžeme jíst!
Borůvky a barevné jídlo
Jak jsme již řekli, mozek jede neustále na plné obrátky a jeho neurony musí být neustále připraveny vypálit signál dál. Díky tomu je i náchylný na oxidativní stres. Přehnaná produkce volných kyslíkových radikálů (reactive oxygen species – ROS) je spojována se symptomy několika onemocnění včetně těch neurodegenerativních (2). A tady vstupují do hry borůvky a barevné potraviny. Barvy, jako je modrá, fialová, červená apod., jsou totiž látky fenolytické, které fungují jako antioxidanty, zároveň dokáží zvýšit průtok krve do mozku a snížit zánět (3, 4)! Vyšší průtok krve do mozku znamená, že tkáň bude lépe vyživená a navíc je asociovaný s lepšími kognitivními funkcemi.
Brokolicové klíčky
Brokolicové klíčky jsme již detailně probrali v předchozím článku, který si můžete přečíst na tomto odkazu.
Kvalitní tuky
Kolem našich neuronů se nacházejí tzv. myelinové obaly. Jsou tvořeny z tuku a mají izolační funkci. Díky nim mozek šetří prostor a zároveň si udržuje efektivitu synaptického přenosu. Myelinové obaly jsou důležité pro správné fungování našeho mozku a posilování paměti. Nejenom tyhle obaly jsou z tuku, ale i každá membrána všech našich buněk! Proto je tuk, který do sebe dostáváme, extrémně důležitý.
Omega 3
Rozhodně bychom měli přijímat více omega-3 mastných kyselin. Ty jsme dříve měli v poměru vůči omega-6 mastným kyselinám 1:4. V dnešní době dosahuje poměr hodnot až 1:20-40, což je velká změna a ta se projeví na fungování našich buněk, tedy i našeho mozku a celého organismu. Proto je omega-3 zcela zásadní doplňovat. Navíc se ukazuje, že jeho složky DHA a EPA (zejména DHA) mají pozitivní efekt na kognitivní funkce a pravděpodobně i prevenci neurodegenerativních onemocnění (5).
Najdeme je například v rybách a oříšcích. Jezte nejlépe vlašské ořechy, kde jich je největší poměr a navíc se v nich nachází celá řada dalších látek prospěšných pro mozek.
Co se prevence neurodegenerativních onemocnění týče, z klinických studií vychází nejlépe huperzine A, Ginkgo biloba, vitamín E + selen a vitamín D (6).
Zdroje:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5063692/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682367/
- https://www.karger.com/Article/Abstract/341101
- https://ethos.bl.uk/OrderDetails.do?uin=uk.bl.ethos.607157
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6747747/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4736801/