MCT je zkratka anglického “medium-chain triglycerides”. Triglyceridy jsou molekuly, které vytvářejí většinu tuku, medium-chain znamená, že mají středně dlouhý řetězec uhlíkových konců, které tuto molekulu tvoří. Přirozeně se v přírodě vyskytuje v kokosovém tuku, či v kozím nebo mateřském mléce.
Proč je pro nás výhodný?
MCT nám zvyšuje rychlost metabolismu, energii a výdrž. Snižuje zánět a zvyšuje energetický metabolismus v mozku u Alzheimerovy choroby (1). To nám může napovědět, v čem je MCT užitečný, i když žádnou patologii nemáme. Nejenže nám tedy pomáhá zlepšovat metabolismus mozku a předcházet neurodegenerativním onemocněním od samého počátku, ale také se dá říct, že “vyztužuje” nervové buňky samotné a poskytuje jim základní stavební látky pro jejich fungování. Ukazuje se také, že nám pomáhá spalovat tuk v procesu, který se nazývá oxidace mastných kyselin. Vzniká zde takový biochemický paradox, ve kterém nám tento typ tuku pomáhá spalovat další tuky!
Formy MCT
MCT existuje ve více formách podle délky svého uhlíkového konce. Ty, které mají ve studiích opakovaně nejlepší výsledky, jsou C8 a C10 (2, 3), tedy s uhlíkovými konci o 8 a 10 uhlících. Náš metabolismus je dokáže absorbovat lépe než jiné formy tuku a dokáže je proměnit na palivo velice výhodné pro náš mozek, a tím jsou ketony. V menší studii se ukázalo, že vytvořením ketonové kašičky v nízkotučném bezlaktózovém mléce se snížily vedlejší efekty (nejčastěji průjmy) o 50 % a navýšil se jejich ketogenní efekt, tedy schopnost vytváření ketonů z MCT (4). A tudíž více energie pro naše myšlenky a každodenní fungování mozku!
Hormony hladu
Díky MCT se budeme cítit plní rychleji a vydrží nám to déle. Ketony totiž zajišťují potlačení hormonu hladu tzv. ghrelinu a navýšení hormonu cholecystokininu (CCK), který signalizuje žlučníku a slinivce, aby navýšily enzymy, které pomáhají s trávením potravy. Receptory, které zaznamenávají CCK, přímo ovlivňují, jak plní se cítíme (5). CCK navíc zvyšuje produkci mukózní vrstvy v našich střevech. Ta je pro nás velice důležitá, protože chrání buňky před kyselým prostředím, které tam panuje. Tím také snižuje zánět indukovaný trávením potravy, kvůli kterému často nejsme schopni zpracovat potravu v jejím plném potenciálu (6). Ve střevech nám také pomáhá s kultivováním výhodných bakterií (7), které dokonce ovlivňují naše emoce a náladu.
Mozek
Kromě mnoha výhod, které jsme tu již zmínili, mají MCT pozitivní dopad na náš mozek. Zvyšují mu metabolismus a zlepšují kognitivní funkce. Ketony jsou pro mozek výhodnější zdroj energie, vedou k nižší produkci kyslíkových radikálů a efektivnějšímu fungování mitochondrií (8). Tohle všechno dohromady přispívá k lepšímu fungování mozku a nižšímu zánětu.
Cvičení a mitochondrie
Ukazuje se, že nám MCT také pomáhá při cvičení, hlavně s výdrží. Zvyšuje totiž výkon našich mitochondrií, takových elektráren uvnitř našich buněk. Navíc se ukázalo, že navyšuje aktivitu genů spojených s mitochondriální biogenezí, tedy tvorbou nových mitochondrií (9). To je obecně velice výhodné a pomůže nám to s energetickou rovnováhou, i když necvičíme. Ve zkratce to znamená více energie pro naše svaly a mozek! Ztráta mitochondrií a narušení jejich fungování je asociována s různými patologiemi a stárnutím (10, 11).
• Rekreační atleti, kteří jedli stravu obsahující MCT po dobu 2 týdnů, byli schopni zvládnout delší intervaly cvičení s vysokou intenzitou.
• Lidé, kteří užívali MCT, vydrželi déle v intenzivním cvičení (HIIT) a vyprodukovali méně laktátu (kvůli tomu, že organismus nestíhá zpracovat laktát, nás při intenzivním cvičení bolí svaly) (12).
Jak MCT funguje?
Cokoliv, co do sebe dáme, musí naše tělo nějakým způsobem zpracovat. Než se cukr promění na látku, kterou náš organismus může využít jako energii, je třeba 26 kroků. Oproti tomu MCT 8C, tedy s 8 uhlíky, vyžaduje pouze kroky 3. Náš organismus musí vynaložit energii na zpracování potravy do její využitelné formy, a to se u MCT drasticky redukuje. K některým krokům dokonce nemusí docházet pouze v ledvinách a žaludku, ale i v samotném mozku! Tam to mají na starost podpůrné buňky, kterým se říká astrocyty (13, 14). Energie se tedy neuronům dostává přímo a to je pro celý mozek velice výhodná situace. Během produkce ketonů se také vyprodukuje menší množství odpadního materiálu a oxidativního stresu.
“Super! Už vím, jak je MCT skvělý, s čím si ho ale dát?“
Tím, že má ketogenní efekt a jako tuk nám pomáhá se zpracováním vitamínů z potravin, které se v něm rozpouštějí, je výhodné dát si ho například do salátu. Často se také používá v kombinaci s dalšími tuky jako je máslo nebo olivový olej. V kombinaci s kokosovým olejem nebo máslem se také připravuje tzv. “neprůstřelná káva”, neboli bulletproof coffee.
Tu si občas můžeme užít místo snídaně nebo v průběhu dne. Jestliže budeme po určité době půstu, bude pro nás ketogenní efekt ještě intenzivnější. MCT a další tuky s kávou navíc hezky spolupracují a to tak, že snižují nástup kofeinové stimulace (včetně kortizolu) a rozloží její efekt do delšího časového úseku.
Připravili jsme speciální workshop s názvem UPGRADNI SE, kde ti právě ukážeme, jak fungují tyto technologické hračky a zároveň ochutnáš i biohackingové dobrůtky, které ti pomůžou při své cestě za lepším zdraví, dlouhověkostí a lepší výkonností! Přijď se poznat s naší biohackingovou komunitou.