V minulém článku jsme si vysvětlili některé mechanismy a důležitost paměti. Dnes se zaměříme na další extrémně zajímavý mechanismus myelinizace. Týká se toho, jak se naše nervové spoje fyzicky mění každým vzruchem, který jimi projde, což může být třeba pouhá myšlenka. Tímto způsobem také dochází k dlouhodobé změně našich myšlenkových vzorců a následně i chování. Jak tento proces probíhá a která jídla můžeme konzumovat pro jeho zefektivnění?
Posilování synapsí v mozku
Dalším mechanismem je samotné fyzické zesilování těchto synapsí. Neuronové výběžky jsou obaleny myelinovou vrstvou, což je tuková izolace, která zefektivňuje synaptický přenos. Efektivnější synaptický přenos a tedy i následná aktivace zase zvyšuje pravděpodobnost, že si vzpomenu. Tohle je další způsob zesilování paměťových stop. Již v minulém článku jsem vám načrtl metaforu se sněhem, která dobře ilustruje posilování synapsí v mozku.
Představte si, že bydlíte na samotě a v zimě vám cestu do školy nebo do práce zasněží vánice. Čeká vás těžká práce, protože si musíte prošlapat cestu, a ještě k tomu je těžké vidět, kam vlastně jdete. Nicméně do cíle tak nějak dojdete. Co bude následovat? Cesta zpátky bude již mnohem snazší! Máte prošlapanou cestu a někde, kde jste se třeba hodně odchýlili, si to trochu zkrátíte. Postupně si za pár dní (protože už nebude sněžit) vyšlapete tu úplně nejrychlejší a nejefektivnější cestičku. Tahle cestička se stane rutinou, nebudete muset vynakládat moc úsilí a půjde to samo!
Potom dochází k dalšímu rozšiřování a upravování této cesty. Jako bychom si na její trase nainstalovali podzemní topení a trochu ji rozšířili, takže ke svému cíli už nemusíme pěšky, ale můžeme jet na kole, nebo dokonce autem. Cesta bude pohodlnější a pohodlnější a bude nás stát méně a méně energie.
Myelinový obal
Na podobné bázi funguje myelinový obal. Čím více ho tam je, tím je spoj izolovanější, cesta pro nervový vzruch je pohodlnější a pro mozek levnější. Tento princip má dalekosáhlé dopady na naše fungování. Stejně jako si na pohodlnou cestu autem můžu pustit podcast a dělat další věci, tak i mozek má tím více prostoru pro to dávat energii a pozornost jinam, čím efektivněji signál přenáší.
Trocha neurochemie
Paměť se navíc ukládá spolu se svým kontextem a kvalita uložení informací závisí na neurochemickém koktejlu v mozku, který se zase odvíjí od našeho prostředí a nastavení. Jak tedy informace ukládat co nejkvalitněji?
Potřebujeme vnímat jejich důležitost; čím více nás zajímají, tím lépe. Takto vytvoříme skvělé neurochemické podhoubí pro zápis nových paměťových stop, na které si pak pravděpodobněji vzpomeneme. Nadchnout se pro věc, kterou se učím, je ta správná cesta. Dalším hackem, který můžeme udělat, je změnit prostředí. Mozek se stane trochu bystřejším, a nové prostředí navíc podpoří produkci dopaminu. Dopamin je ta molekula, která značí důležitost v našem životě, dává nám vědět, že se nás to týká. To je přesně to, co chceme a ukazuje se, že právě změna prostředí zlepšuje učení.
Pomůžou nám kvalitní tuky
Mohli bychom mít pocit, že se učíme a zapisujeme vzpomínky do paměti pouze ve chvíli, kdy máme danou látku před sebou nebo v hlavě. Opak je ale pravdou, mozek zpracovává informace neustále. Navíc má na vytváření vzpomínek obrovský vliv i spánek. Čím kvalitněji se po vstřebávání nových vjemů a informací vyspíme, tím lépe se nám vše uloží do dlouhodobé paměti.
A protože velkou část mozku tvoří tuk, je dobré mu kvalitní tuky dodávat. Ideální je například avokádo, vajíčka, extra panenský olivový olej nebo C8 MCT olej, který je prospěšný pro celou řadu dalších funkcí našeho organismu, jako je třeba snížení zánětu a lepší fungování našich tkání.
Shrnutí
Myšlení, paměť a inteligenci ovlivňuje v mozku proces, který se nazývá myelinizace. V jeho centru stojí buňky zvané oligodendrocyty – ty vytvářejí kolem neuronů tukové obaly, které zodpovídají za rychlejší přenos informace a ochranu. Čím silnější jsou, tím rychlejší a lepší může být myšlení. Myelinizaci můžeme podpořit tak, že dodáme oligodendrocytům potřebné živiny a signály pro jejich práci a také pro jejich vlastní ochranu.