Koření se nemusí používat jen do pokrmů. Může naše fungování obohacovat i více napřímo! Dnes se podíváme na galangal a černuchu.
Když jsem se před měsícem znovu přestěhoval zpět do Prahy, napadlo mě, že je to příležitost zavést něco nového do mojí ranní rutiny. Zrovna jsme se s Vojtou připravovali na chilli meditaci a rozšiřovali svůj arzenál o nové chilli papričky, když vtom jsem v chilli obchodě (znovu)objevil na poličce ležící u nás netradiční koření – černý kmín spolu s galangalem. Co jsou zač?
Obě koření se k nám dostala ze světa. Zatímco černý kmín pochází z Blízkého východu a Afriky, galangal je původem z jihovýchodní Asie. Používají se zejména v gastronomii a okoření dobré thajské jídlo, “marocké” kuře nebo (ne)obyčejný vývar. Jakkoliv chutně se projeví v pokrmech, stejně tak dobře se mohou podílet na tělesném zdraví.
Proto jsem obě koření smíchal a ráno si je dávám jako kalíšek pořádně silného panáku. A proč zrovna tato dvě?
Černý kmín (Nigella sativa)
Také známý pod jménem černucha. Je tradičně používaný jako koření, a to zejména v Egyptě, kde byl používán již za vlády faraonů, proto je také označovaný za kmín egyptský. Spousta jmen pro jedno koření, že? Olej z něho má spoustu zajímavých účinků na zdraví, mozek a ve výsledku i dlouhověkost (všechny dílčí mechanismy zdraví dohromady), zejména ale na zánět v těle (1, 2). Zajímavé výsledky byly pozorovány i v mozku. Zvláště u reakční rychlosti a paměti (3).
Forma: Koření je buď drcené, nebo ve formě malých černých kuliček. Ideální je však samotný olej z černého kmínu hojně dostupný i u nás. Výhoda je, že aktivní dávka pro černý kmín není vysoká a olej má aktivní látky v koncentrované formě. Stačí tedy 0,25-1,5 ml oleje z černého kmínu před jídlem. Nebo 1-3 g černého kmínu v prášku. Můžete si zaexperimentovat a namíchat si z něj ranní drink, přidat ho do smoothie, zkrátka cokoliv!
Černý kmín funguje skvěle s chilli
Pokud holdujete chilli papričkám, černý kmín je skvělý na zmírnění žaludečních nepokojů po spolknutí pálivého chilli. Ne vždy se totiž podaří, že pálivost zůstane jen v dutině ústní. Zkoušeli jste někdy ochutnávat chilli a k tomu meditovat? Zkuste náš kurz Upgradni se!
Galangal (Alpinia officinarum)
Koření, které se hojně používá v asijské kuchyni. Vypadá jako zázvor, ale se zázvorem stejně jako s kurkumou ho pojí pouze příbuznost a náležitost do čeledi rostlin Zingiberaceae. Spolu se zázvorem a kurkumou je galangal spojován s podobnými účinky na zdraví, znovu zejména se snižováním zánětu (4). Porovnám-li ho však s obyčejným zázvorem nebo kurkumou, jeho chuť je o poznání větší síla. Každý však bude mít apetit trochu jiný.
Tip: U galangalu je výstřední jeho řízná chuť, která skvěle vynikne ve vývarech či pálivějších pokrmech. Představivosti se ale u tohoto koření meze nekladou.
Okořeňte si den
Tak, to byla dvě koření, která už nesmí chybět v mém arzenálu. Osobně mám rád myšlenku, že koření nemusí být používáno čistě jen pro pokrmy samotné a pro chutě z různých kultur a světových stran, ale že se aktivní látky v nich dají využívat i přímo. Můj ranní “experiment” s mini-panákem z obou koření přerůstá pomalu v návyk. Jen to ještě něčím dochutit, aby se spolu se mnou mohly radovat i mé chuťové pohárky na jazyku. Fantazii se zde ale meze nekladou. Ostatně kdyby vám takový nápoj nebyl po chuti, stále můžete tato koření využít do svých jídel a čerpat jejich benefity i nepřímou formou. Přeji příjemnou chuť!
Máte vy nějaký ranní drink či experiment, na který nedáte dopustit? Budeme rádi, když nám o něm dáte vědět, abychom mohli svůj arzenál zase o něco obohatit. Děkujeme za všechny vaše tipy!