Víme, že působení chladu na lidský organismus zvyšuje tvorbu tepla, takzvanou termogenezi. To je cesta, jak spálit kalorie bez úsilí!
Rozlišujeme dva základní druhy tvorby tepla, jeden pomocí třesu svalů a druhý bez třesu. Za druhý typ odpovídá tkáň zvaná hnědý tuk. Obě tyto cesty využívají energii. Tu mohou brát buď ze sacharidů (které konzumujeme a máme k dispozici v těle jako zásobní sacharid glykogen skladovaný v játrech a svalech), nebo z tuků – což je ideální možnost pro každého, kdo chce spalovat právě kalorie do tukových zásob uložené.
Jak hnědý tuk funguje? Vyskytují se v něm ve větší koncentraci mitochondrie – organely (orgány buněk), které jsou zodpovědné za tvorbu buněčné energie (ATP, adenosintrifosfát). V případě, že hypotalamus, část mozku zodpovědná za termoregulaci, vyhodnotí, že je v okolním prostředí zima, spustí produkci speciální látky, zvané UCP1 (rozpojovací protein 1). Ten v mitochondriích způsobí změnu módu tvorby energie ATP a z části dostupných biologických zdrojů vytvoří místo běžně produkované energie ATP právě tepelnou energii. Tato tepelná energie nás zahřívá stejně nebo lépe než klasická termogeneze za pomoci svalového třesu.
Pohled do historie: dříve se i ve vědeckých kruzích tvrdilo, že dospělí lidé už hnědý tuk nemají (nebo není aktivní), a tím pádem jediná cesta, jak se může dospělý člověk zahřát, je pomocí svalového třesu. Dnes už víme, že to není pravda.
Jak spálit kalorie – pohled studií
Ve studii z roku 2013 (Yoneshiro et al.) byl zkoumán lehký teplotní diskomfort (nepohodlí), způsobený pobytem v 17 °C. Sledovaní účastníci studie v této teplotě trávili dvě hodiny denně. Po 6 týdnech této chladové terapie byl naměřen více než 5% úbytek bílého tuku. Úbytku tuku bylo dosaženo bez cvičení nebo úpravy stravy, které by zkoumané výsledky chladové expozice zakreslily – a zároveň hubnoucí připravili o další výraznou dávku bílého tuku. Zvažte sami: pokud se pravidelně otužujete, strávit nějaký čas v 17 °C, například v místnosti u práce, není velká cena za to, že vám to hubne samo.
Ještě lepší zpráva: pohled na zdraví a prevenci
Vystavování se chladu také souvisí s navýšením hormonu adiponektinu. V roce 2009 vyšla studie (Imbeault et al.), která ukazuje jeho navýšení o 70 % u zdravých mladých mužů po 120 minutách v chladovém prostředí. Adiponektin je hormon odvozený z tuku, který má na hubnutí i zmírnění dopadů obezity a její prevenci zásadní vliv (1). Studie poukazuje na jeho významnou roli v potýkání se s cukrovkou a inzulínovou rezistencí, která ji provází (jak víme z úvodu, obezita a riziko cukrovky jsou spojené nádoby). Snížená úroveň adiponektinu bývá často spojená s výskytem cukrovky 2. typu a právě obezitou a kardiovaskulárními nemocemi.
Opakované výzkumy na hlodavcích i pozorování přímo na lidech ukazují adiponektin jako velmi důležitý faktor metabolismu tuků, regulace glukózy, inzulinové citlivosti v těle a také kardiovaskulární homeostázy (rovnováhy). Z tohoto seznamu je jasné, že podporovat adiponektin ve svém těle je skvělá cesta nejen pro lidi, kteří zápasí s obezitou či nadváhou, ale úplně pro každého, kdo se zajímá o péči o své zdraví celkově.
Nadváha a obezita v těle ovlivňují více systémů, než se běžně uvádí. Něco málo jsme naznačili v úvodu do tohoto cyklu, v dílu “Bílý tuk a zdravé hubnutí – proč (ne)hubnout”. Konkrétní méně známé a velmi důležité funkce, které kila navíc v těle ovlivňují, se dozvíte v následujícím díle o mýtu.