Člověk může vědět, co je to biohacking, ale stejně tak může být plný stresu z toho, že je ve stresu. Říkáme tomu negativní zpětná smyčka. Jak k tomuto „problému“ přistupovat s chutí, vůní a plným břichem ti přiblížím v článku.
Stres je přirozený
Stres je přirozená reakce našeho organismu na změnu. Můžeme jej vnímat změnou chování svého těla, mysli nebo celkovou nepohodou, stejně jako zrychlením dechu. Biohacking se stresu věnuje z mnoha různých stran a my si přiblížíme, jak na něj z hlediska výživy. Na rozjezd si řekněme, že stres není špatně a pokud se s ním naučíme spolupracovat, může nám v mnoha směrech pomoci a celkově zvýšit výkon v daném časovém oknu. Zároveň s tím platí, že dlouhodobý neboli chronický stres se negativně projeví na stavu našeho zdraví.
Jakmile mluvíme o krátkodobém stresu, kterému své tělo vystavíme vědomě, v biohackingu tomu říkáme minimální účinná dávka neboli hormeze. Díky tomu můžeme na krátký čas šokovat svůj organismus a zvýšit svoji výkonnost. Z historie to jsou právě ty situace, kdy jsme jako lovci museli ulovit kořist, rozdělat oheň, postarat se o sebe nebo o kmen.
V dnešní době je to jiný typ stresu. Dnes nás již netrápí potřeby jako dříve, ale stres máme pořád. V dnešní době je to stres z nedostatku peněz, neschopnosti platit nájem, možného vyhazovu z práce nebo ztráty blízké osoby. Zároveň můžeme rozlišovat různé druhy stresu. Něco jiného je stres z práce a jiný stres je například stres z ponoru do studené vody se záměrem vylepšit obranyschopnost svého organismu. Právě díky tomu, že se naučíme rozeznávat, jaký stres aktuálně prožíváme, uvědomíme si, co se děje. Tehdy budeme vědět, jak s ním naložit, získáme techniky, jak si hacknout stres s chutí.
Stres ano, či ne?
Při stresu se nám aktivuje celý organismus a z nás se na krátkou dobu stanou super lidé. To pro nás může být v určitých situacích a dávkách prospěšné. Stejně tak to může být škodlivé. Při stresu se nám do krve vyplavuje koktejl chemikálií, které právě způsobí daný efekt super human. Jak jsem již zmiňoval, na krátký čas je to žádoucí. Pokud jsme však v chronickém stresu, nastavujeme organismus na vyšší výkon, který nás stojí více energie a tu budeme muset někde brát. To vše se projeví na množství jídla, které sníme, stejně jako na jeho kvalitě.
Glukóza, kortizol a zánětlivé procesy
Při zvýšeném stresu musí naše tělo vyrovnávat oxidaci buněk, ke které dochází v důsledku zvýšené hladiny cukru a stresového hormonu kortizolu v krvi. Kortizol je prozánětlivý hormon produkovaný nadledvinkami, které jeho nadměrná produkce oslabuje. Jakmile začneme produkovat kortizol, náš organismus to vyprovokuje k většímu výkonu, ale zároveň jej při delším trvání připravuje o energii. Tělo si pak musí začít produkovat protizánětlivý koktejl pomocí enzymů, antioxidantů a dalších látek. To pokud mu požadovanou výživu nedodáme odpočinkem anebo jídlem. Tělo začne hledat rovnováhu, okamžitě spustí látkovou výměnu a snižuje tak zánětlivé procesy, které vznikají vyplavováním glukózy z našich tkání a také díky vyššímu výskytu zánětlivých hormonů.
Na tyto procesy potřebuje někde brát energii. Proto se nám mnohdy děje, že při vyšším stresu máme chutě na rychlé palivo ve formě sacharidů. A tak sáhneme po sladké limonádě, tatrance nebo čokoládě. Stejně tak si snadno obhájíme návštěvu cukrárny s kávičkou a zákuskem. To vše je negativní zpětná smyčka, protože toto palivo nám sice poskytne mentální úlevu, ale požadovanou výživu pro snížení zánětu nám nedodá. Díky tomu se cítíme špatně, jsme ve stresu, dáme si zákusek, kávu, ale požadovaný efekt se nedostaví a my se cítíme ještě hůř. Stresu se věnujeme například v tomto článku.
Pojďme na to s chutí
Jistě jste už slyšeli rčení, že láska prochází žaludkem. V našem případě prohodíme pár slov a věta může zaznít. Stres procházející tělem snížíme láskou ke kvalitnímu jídlu. No dobře, je to zcela jiná věta, ale důležitý je záměr. Pojďme však zpět k tématu. Schválně jsem použil slovo kvalitní, jelikož právě kvalitní suroviny, bohaté na látky snižující zánětlivé procesy, jsou to pravé, co bychom měli zařadit do našeho jídelníčku. Všeobecně platí pravidlo, že kvalitní čerstvé potraviny, které jsou celistvé s minimální úpravou, nám poskytnou to, co naše tělo potřebuje.
Na co myslet při výběru potravin
Pokud máme v těle zvýšený stres a s tím spojený zánět, potřebuje naše tělo zásadité, živé, přírodní a čisté potraviny. Zásaditými potravinami rozumíme ty, které mají zásadité pH. Právě zásadité pH snižuje kyselost vzniklou ze stresové reakce. Živými jsou myšleny potraviny, které bereme z přírody a zároveň neprocházejí tepelnou úpravou. Díky tomu si zachovávají své přirozené výživové vlastnosti. Pro naše tělo to znamená, že přesně ví, co je to za surovinu a jakým způsobem ji zpracovávat. Tyto živé potraviny mají původní enzymatickou aktivitu. Ta nám pomáhá při všech látkových výměnách a zvyšuje energii v organismu.
Pokud nemáme ve svém jídelníčku dostatečné množství živých potravin, musí si naše tělo produkovat enzymy samo ze sebe, což nás ochuzuje, a energii ztrácíme. Tento stav je v rámci biohackingu a dlouhověkosti nežádoucí. Přírodní potraviny jsou celistvé plody, které bereme přímo z darů z naší Země. Je to zelenina, ovoce, oříšky, semínka, kvalitní oleje za studena lisované, luštěniny. Krom toho jde také o čistotu daných potravin. V dnešní době se hojně používají chemické látky pro růst, květ nebo v rámci skladování. Tyto chemické koktejly jsou pro náš organismus opět neznámé látky, jsou náročné na trávení a naše tělo musí vyprodukovat samo ze sebe látky, které je zvládnou rozložit. To vše nás stojí energii, a tak bychom měli dbát na čistotu svého jídelníčku a nakupovat třeba na farmářských trzích.
Co tedy jíst?
Pojďme si to celé shrnout. Pokud nejste na omáčku, mám pro vás tipy, co tedy vlastně jíst. Vždy záleží, kolik máte času a chuti do vaření či úpravy jídla. Nejlepší variantou je připravovat si své jídlo sám.
Zeleninka na prvním místě
Doporučuji tedy zařadit převážně zeleninová jídla s minimální úpravou. Vaše jídlo se tak může skládat z pečené zeleniny, luštěninového humusu a velké mísy salátu zalitého kvalitním olejem. Snažte se vyhýbat smažení za vysoké teploty. Když už byste zvolili smažení pro úpravu svého jídla, pamatujte alespoň na pravidlo čerstvé potraviny. Ke smaženému jídlu si tak připravte velkou mísu salátu s nakrájenou zeleninou a kvalitním olejem. Tento salát vám zaručí příjem čerstvých nezpracovaných výživných látek v původní formě, a hlavně spousty enzymů, které zase pomohou v procesu trávení.
Odšťavňujme
Další možností jsou zeleninové, ovocné nebo kombinované šťávy. Dobré je použít vždy čerstvou šťávu. K tomu budete potřebovat odšťavňovač. Šťávy mají vysoký podíl výživných látek a díky této úpravě se pro nás stávají infuzí výživy přímo do krve. Šťávy obsahují velice málo vlákniny a díky tomu jsou rychle vstřebatelné. Zároveň právě díky tomu, že postrádají vlákninu a jsou rychle vstřebatelné, mohou být více zatěžující pro slinivku a inzulinovou odpověď. Šťávy by tak měly představovat doplněk nebo sloužit při šťávovém půstu.
Dnes je také možné koupit si kvalitní potraviny, které jsou sice zpracované a v obalu, ale zároveň je jejich zpracování tak šetrné, že si stále zachovávají svůj výživový potenciál. Můžou to být různé sušené šťávy v podobě prášku, který rozmícháme ve vodě. To nám dává možnost vzít si třeba na cesty tuto sušenou šťávu a připravit si super drink kdekoliv a kdykoliv. Z pevné stravy jsou to pak různé zeleninové směsi, sušené ovoce, semínkové placky, raw tyčinky se superpotravinami a další.
Pokud si všímáme stresu ve svém životě, můžeme se otevřít možnostem pro úpravu jídelníčku. Tím se začít učit něčemu novému, zkoušet různé cesty a chutě. Celkově si zvednout energii a díky tomu být motivován k efektivnímu řešení stresu ve svém životě.
Více informací o biohackingu najdeš v naší FB komunitě Biohacking CZ/SK, tak se připoj mezi nás.