Vše, co v životě děláme, je z důvodu, že se chceme nějak cítit nebo se chceme cítit jinak, než se cítíme teď. To je důležité a velmi se to týká našich chutí, které ovlivňují naše stravovací návyky.
Jsme to, co jíme.
No, to není tak docela všechno. Slyšeli jste už o rybách plných mikroplastů, které jíme společně s naším skvělým steakem? Pravdou je, že jsme zároveň tím, co jedla naše potrava. A v jakém prostředí se pohybovala.
Strava může být lék i jed
Strava může být lék i jed a určitě si v medicínských studiích zaslouží mnohem více pozornosti.
Pokud jste četli knihy jednoho z nejznámějších amerických psychiatrů Dr. Daniela Amena, víte, že pokud jeho případ není velmi akutní, tak ho nejdříve léčí doplněním dostatku zeleniny a ovoce do jídelníčku, a až v případě, že tato varianta nepomůže, nastupuje “standardní léčba”.
Prvním krokem v rámci stravy by tedy mělo být dodání všeho, co naše tělo potřebuje. Ne za každou cenu odebrat vše, co nepotřebuje.
Co jíst a co nejíst?
Za život podle odhadů sníme v řádu nižších desítek tun jídla. Proto je nutné začít vědomě přemýšlet, co a proč do našich těl vkládáme.
A určitě vám tu nemusím opakovat starou známou písničku, že byste neměli jíst průmyslově zpracované jídlo, smažené a spousty dalšího, jelikož věřím, že už si ani nedokážete vzpomenout, kolikrát jste ji slyšeli. A přestože to víme, kdo z nás se tím opravdu řídí? Proto odpovědí asi nebude nedostatek informací, ale spíše slabé proč. Proto bych se rád zeptal…
Co očekáváte od jídla?
Já osobně očekávám kvalitu pro tělo a mysl. Něco, co mi dodá sílu a jasnost a budu se cítit lépe. Což u většiny běžných “jídel” v dnešní kultuře bohužel nedostanu. Ta mi naopak často mysl zamlží nebo mě unaví.
K takovému nastavení bych ovšem nedospěl, kdybych nejedl vědomě, neprošel procesem, kdy jsem sledoval, co se mnou které jídlo energeticky i emočně dělá.
Zkusili jste někdy vědomé jedení?
Proto bych s vámi rád sdílel tipy, které mnoha lidem pomohly přestat s konzumací potravin, kterým do té doby nebyli schopni říci ne. A pokud to zvládnete, tak věřím, že se i vám velmi rychle může změnit přístup směrem k jídlu k mnohem zdravějšímu, jelikož nebudete poslouchat žádné cizí rady, jen své vlastní tělo.
Rád bych, abyste začali věnovat pozornost tomu, jak se cítíte před, během a po jídle. Možná to berete jako samozřejmost a chcete tuto informaci přejít. Zkuste se vykroutit z tohoto automatického vzorce chování, pusťte si video a poslouchejte dál!
Mimo to se v dnešním videu dozvíte více o tzv.
- Časové ose stravy.
- Jak nám zdravé dýchání a hydratace pomůže rychleji spálit tuky?
- Proč si naše tělo často plete hlad a žízeň?
- Proč je konzumace sladkého často spojena s potřebou se nějak cítit spíše než s hladem?
- Jak nám může pomoci vědomé jedení?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním videu.
Celý týden vysíláme ŽIVĚ
Klikni na sledování naší Facebook stránky, ať ti neuteče žádné LIVE vysílání. Dneska v 17:00 na téma spánku rozhovor s Liborem Mattušem a Janem Vojtěchovským.