Pojďme se dnes spolu mrknout na nápoj, který má každý z nás doma. Občas totiž nevěnujeme pozornost věcem, které již máme, které nám leží přímo před nosem. Místo toho se pořád snažíme najít něco nového a senzačního.
Tímto nápojem, resp. nápoji je dnes káva a čaj. Zas a znovu se totiž ukazuje, že jsou to skutečně super nápoje, které zlepšují fungování celého organismu, zdraví a kognitivní funkce, a zároveň také snižují riziko neurodegenerativních onemocnění a mrtvice.
Přesně na tohle se zaměřila jedna 11 let probíhající studie prováděná na 365 000 lidech. Našla korelaci mezi pitím čaje nebo kávy (2-6 denně) a sníženým rizikem demence o 28 % a sníženým rizikem mrtvice o 32 %. Tohle jsou neuvěřitelné výsledky na tak širokém vzorku lidí.
Káva i čaj totiž obsahují spousty flavonoidů, polyfenolů i antioxidantů a dochází k něčemu, čemu se říká xenohormeze. To je proces, kdy látky, které slouží k ochraně rostlin, svým konzumentům posilují zdraví. Ke kávě jsme toho napsali a pověděli spoustu také v tomto článku a podcastu.
EGCG
Epigallokatechin, čím dál zajímavější látka, jedna z nejvíce obsažených právě v čaji. Je to silný antioxidant, který ničí volné kyslíkové radikály v našem organismu. Omezuje apoptózu (buněčnou smrt) neuronů, které procházejí oxidativním stresem (1). Zelený čaj a samotný epigallokatechin také snižují zánětlivost organismu (2, 3). Neuroprotektivní vlastnosti EGCG jsou krásně shrnuty v tomto článku. Vyšla také nesmírně zajímavá studie, která poukazuje na snížení zánětu a prodloužení života právě díky epigallokatechinu.
V jakém čaji této látky najdeme nejvíce?
- Gyokuro: Výběrový zelený čaj z třídy těch nejvyšších. Se svými povzbuzujícími účinky a jedinečnou chutí umami se v Zemi vycházejícího slunce užívá při vzácných příležitostech a obřadech. Lístky čajovníku, ze kterých se gyokuro získává, se v poslední fázi růstu zakrývají plátnem před sluncem. Díky tomu se zvýší obsah účinných látek a antioxidantů, což dělá z gyokura právě ten luxusní čaj, kterým je.
- Matcha: Stejný čaj jako gyokuro až na to, že se následně drtí na prášek, kterým je matcha tak specifická. Díky tomuto procesu má čaj matcha nejvyšší obsah aktivních látek.
Je totiž výhodné konzumovat vystresované rostliny, čehož u těchto čajů dosahujeme zastíněním na poslední fázi růstu před sklizní. Proto mají lístky plnou zelenou barvu.
Je taky dobré mít na paměti, že jak káva, tak čaj mají v sobě látky stimulační, jako je kofein a theobromin. U čaje tento efekt vyrovnává látka L-theanin, která nás zase dokáže uklidnit, ale přesto bychom si měli dát pozor na konzumaci v pozdějších odpoledních hodinách. U kávy můžeme zvolit kvalitní bezkofeinovou, připravenou švýcarskou vodní metodou. Komplexní náhled do světa doplňků stravy naleznete v našem kurzu.
Pokud vás zajímá dlouhověkost, na našem eshopu naleznete top produkty s ní související, které jinde v ČR nenajdete. Je to například slavné NMN a nově i Pterostilben a Berberin (ochrana i proti cukrovce a obezitě), což je vstřebatelnější a efektivnější verze Resveratrolu, který máme taky v kombinaci s quercetinem!