Káva je nejlahodnější nápoj světa, který tahá z postele nejednoho spáče. Stimulant, nakopávač i doplněk speciálních momentů. Káva je neodmyslitelnou součástí všední rutiny lidí po celém světě. A jestli mezi ně patříte, hodilo by se znát, co se v takovém šálku kávy nachází a odkud se berou její benefity, že? Co je dobré vědět o kávě? Co je to únavový systém mozku a jak ho kofein ovlivňuje? V čem je dobré mikrodávkování kofeinu a dekofeinovaná káva? To vše rozebíráme v nejnovějším dílu podcastu.
Světlá a stinná stránka kofeinu
Coffea je druh poměrně malého stromu rostoucího v tropických oblastech Afriky a Asie. Jejími plody jsou fazolovité útvary jen vzdáleně připomínající kávová zrna, která známe z kavárny a vlastní kuchyně. Zralé plody vždy čeká dlouhá cesta sklízení, dozrávání a pražení, než se z nich stanou ona tmavá zrna, která poznáváme i díky jejich typicky kávové vůni. A proč je tato rostlina jednou z nejpopulárnějších a nejpěstovanějších na planetě?
Její zrna obsahují velké množství dobře známého kofeinu. Ten v těle působí speciálním mechanismem, pomocí kterého snižuje únavu a navozuje pocity nabuzení a soustředěnosti. V mozku dokonce “hackne” jeden celý systém, který zodpovídá za cílené vytváření únavy – tzv. adenosinový systém. Káva ale není jen kofein. Obsahuje další látky, které přispívají k její lahodné chuti a mají efekt na naše dlouhodobé zdraví. Polyfenoly jako kyselina chlorogenová, diterpeny kafestol a kahweol a spousta dalších látek v kávě přítomných přispívá k jejímu pozitivnímu vlivu.
Avšak i milovníci kávy by si měli uvědomit stinné stránky tohoto nápoje. V moderním světě, kde jsme si navykli na velmi vysoký standard výkonnosti a efektivity, je káva téměř zneužívána pro boj s únavou. Její nadměrná konzumace přitom může působit celou řadu problémů. Dvěma z nich jsou spánek a hladina energie během dne. Kofein totiž po vypití jen jednoho šálku v těle zůstává velmi dlouhou dobu a to může narušit naši schopnost usnout i celkovou kvalitu spánku. Druhým důsledkem nadměrného pití kávy mohou být výkyvy v hladině energie během dne, jelikož kofein uměle zvyšuje vybuzující hormony těla, jako je kortizol a adrenalin. Proto je při konzumaci kávy důležité myslet na základní pravidla. A ta se dozvíte kde? No přeci v dnešním dílu podcastu!
A co čokoláda a zelený čaj?
Vedle kávy existují další nápoje, které mají podobné, byť částečně odlišné účinky. I zelený čaj, získávaný zpracováním listů rostliny Camellia sinensis, funguje jako kvalitní stimulant. Podle části rostliny a různého způsobu zpracování obsahuje také patřičné množství aktivních látek, které jsou vedle kofeinu a flavanolů obohacené o L-theanin, který se s kofeinem dokonale doplňuje, jelikož v těle působí více uvolňujícími účinky, jež snižují akutní stres. Molekulu kofeinu v zeleném čaji skvěle doplňuje thein, který se liší pouze tím, že se váže k jiným molekulám tzv. taninům, a tím pádem je v těle do krve uvolňován pomaleji než kofein z kávy. To v subjektivním prožitku může působit dojmem, že zelený čaj má pomalejší a méně agresivní účinek.
Na druhé straně čokoláda obsahuje také molekulu podobnou kofeinu. Ta nese poetický chemický název theobromin. Ten se váže na stejné receptory v mozku jako kofein, působí proti únavě, stresu a zároveň jeho účinky nejsou tak radikální jako u kávy. Aktivací receptorů “únavového systému”, o kterém byla řeč výše, také přispívá k dlouhodobé optimalizaci chronického stresu a má i další pozitivní účinky podobně jako káva a zelený čaj. Jeho velkou výhodou zároveň je, že neoklame náš uklidňující a aktivační systém tak jako káva a nemá velké negativní dopady na spánek.
A jakou hořkou čokoládu konzumovat pro nejvyšší a nejkvalitnější obsah theobrominu? To se dozvíte v dnešním podcastu!
Na našem eshopu máme nově, jak kvalitní 70% čokoládu s lískovými ořechy a 90% čokoládu s kakaovými boby, tak právě kvalitní brazilskou kávu námi užívanou za naprosto super ceny.