• Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Eshop UpLife.cz
Neděle, 2 dubna, 2023
Code of Life
  • Login
  • Biohacking
  • Tělo
    • Imunita
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
No Result
View All Result
  • Biohacking
  • Tělo
    • Imunita
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
No Result
View All Result
Code of Life
No Result
View All Result

Kakao průvodce: věda & starodávná moudrost

Co je to kakao, odkud pochází, jaké benefity má, jak ho užívat, co říká na kakao věda a jaké kakao si vybrat?

Veronika Allister by Veronika Allister
12 května, 2021
in Biohacking, Dlouhověkost, Spokojenost, Strava, Tělo
Reading Time: 10 mins read
0
Kakao průvodce: věda & starodávná moudrost

Kakao průvodce: věda & starodávná moudrost

Sdílet na FacebookuSdílet na Twitteru

Většina z nás už asi slovo “kakao” slyšela. Mnozí z nás si myslí, že jsme ho i pili, a někteří z nás ho opravdu potkali a smočili své rty v této medicíně. Píšu medicíně, protože kakao je po tisíciletí v některých kulturách vnímáno jako posvátná medicína, která dokáže léčit tělo, mysl, ale i duši. Málokdo však ví, co to kakao opravdu je, jak vypadá, jaké jsou jeho benefity a jak ho užívat. Kakaovník pravý neboli Theobroma cacao je název tropického stromu, který měří zhruba 5-8 metrů. Plody tohoto stromu vypadají jako 30 cm dlouhá barevná bobule, která uvnitř obsahuje semena, tzv. kakaové boby. Kakaové boby jsou surovinou pro výrobu čokolády. Z řeckého výrazu theobroma vychází, že je kakao brané doslova jako “jídlo Bohů”.

Odkud kakao pochází

Teorií o tom, odkud kakao pochází, je několik. Jedna teorie říká, že kakao a jeho původ sahá do srdce Amazonie v Jižní Americe. Nebo alespoň některé důkazy, které existují, naznačují, že nejdříve bylo kakao domestikováno zde. Následně bylo pěstováno i ve Střední Americe a nyní se pěstuje v různých zemích po celém světě, pokud jsou splněny podmínky pro jeho pěstování. Jedná se například o Pobřeží slonoviny, Ekvádor, Indonésii, Nigérii, Ghanu a Kamerun.

Další teorie tvrdí, že první civilizací, která kakao znala, byli Olmékové žijící na území dnešního Mexika, a to před několika tisíci lety. Nicméně kdo začal kakao používat jako rituální nápoj, byli Mayové, kteří si kakao od Olméků brali. Do kakaového nápoje přidávali různé koření a bylinky, například chilli papričky a vanilku. Mayská civilizace zmizela, poté přišli Toltékové a později Aztékové, kteří s kakaem pokračovali. Traduje se, že bůh Toltéků, Quetzalcoatl, měl přinést kakaové boby z ráje k člověku. Co mě zaujalo, je to, že kakaové boby měly různá využití. Sloužily jako medicína, která otevírá srdce, uzdravuje tělo i ducha, ale zároveň byly používané i jako platidlo. Je to tak! Místo peněz se platilo kakaovými boby, a to dokonce i daně! Své využití mělo kakao i v intimním životě, pro své afrodiziakální účinky.

Kakao a jeho odrůdy

Existuje více než dvacet botanických odrůd kakaa, ale hlavní jsou odrůdy tři. Ta třetí vzniká křížením prvních dvou. Jsou to Criollo, Forastero a Trinitario.

Criollo

Criollo ve španělštině znamená „původ v regionu/domácí“ a je pěstované napříč Amazonií. Této odrůdy se pěstuje méně než 1 % z celkové produkce. Toto kakao se obecně používá spíše rituálně, například na kakao ceremonie. O kakaových ceremoniích se rozepíšu někdy jindy, ale kdybyste byli nedočkaví, tak se mi ozvěte na email (veronika@codeoflife.cz). Toto kakao je velice jemné a aromatické. Lidé, kteří toto kakao pěstují, ho většinou pěstují právě se záměrem, že bude sloužit k rituálním účelům. Nevýhoda pěstování je, že je velice náchylné na škůdce. Proto většina pěstitelů kakaa pěstuje odrůdu Forastero. Zcela upřímně, musíte být srdcař, abyste pěstovali Criollo. Osobně však toto kakao miluji ze všech nejvíc a je to právě tato odrůda, kterou používám rituálně.

Forastero

Forastero představuje většinu světové produkce kakaa. Je totiž odolnější než Criollo vůči různým škůdcům a chorobám. Forastero znamená ve španělštině “cizinec”, protože španělští kolonisté si mysleli, že odrůda Criollo byla původní a všechny ostatní kakaové rostliny cizí. Forastero má silnou kakaovou příchuť a větší hořkost a kyselost než Criollo, které je jemnější. V současnosti se Forastero pěstuje v západní Africe a v Brazílii. 

Trinitario

Trinitario je přírodní hybrid Forastera a Criolla. Říká se, že strom Trinitario vznikl na ostrově Trinidad poté, co hurikán téměř úplně zničil plodiny Criollo v roce 1727. Mělo se za to, že všechny stromy Criollo byly mrtvé, tak na jeho místo vysazeno Forastero, ale co se nestalo – začal růst hybrid – kříženec těchto dvou odrůd, který vykazuje ty nejlepší vlastnosti obou dvou. 

Kakao a jeho dopad na planetu aneb není kakao jako kakao

Jelikož se kakao stalo v průběhu času velice atraktivní pro business, zvýšila se jeho produkce a bohužel i jeho zneužití. Se zneužitím kakaa se však na kakaových plantážích začala zneužívat i levná dětská pracovní síla a Země jako taková. Je to pořád stejný princip mindsetu, který má většina nadnárodních korporací, a to je maximalizace zisku. 

Jaké kakao si tedy vybrat?

Jsem velkou zastánkyní nakupování a užívání méně věcí, ale se zaměřením na kvalitu a zdroje v místě původu čehokoliv, co si kupujeme. Mnoho lidí se ani nezamýšlí nad původem toho, co kupují, a už vůbec ne, když se jedná o čokoládu. Nicméně existuje i pár procent lidí, které to zajímá a dělají osvětu. Tito lidé jsou ochránci kakaa, pravých hodnot lidství a podporují něco, co je hluboko uložené uvnitř každého z nás. Jen u mnoha z nás to něco ještě spí. Tak jo, jdeme na to! Jaké kakao si tedy kupovat, pokud chci mít jeho benefity a zároveň podpořit jeho humánní a kvalitní výrobu a pěstování?

Základním stavebním kamenem je, aby se kakao pěstovalo přirozeně bez chemických přísad, byly zachované etické zásady a obecně aby se pěstitel choval podle zásad tradičního agrolesnictví. 

Co vás může překvapit, je, že barva kakaa (jak je světlé či tmavé) o jeho kvalitě neříká vůbec nic. To platí i pro čokoládu. Kvalitu kakaa určuje způsob pěstování a proces výroby. 

Dávejte si pozor na výrobky, které nesou název ceremoniální kakao. Je vysoce pravděpodobné, že takové kakao bude v pořádku a eticky vyrobené, ale je čím dál tím víc výrobců, kteří se na tomto trendu chtějí svézt. Dívejte se, odkud kakao pochází a ověřujte si zdroj výrobce. 

Na našem eshopu brzy najdete různé druhy takového kakaa. Momentálně si můžete užít 100% čokoládu od českých výrobců, které znám osobně a znám celý proces výroby. Tato čokoláda se může též využívat k rituálním účelům. No a jaké jsou vlastně benefity takového kakaa?

Kakao a jeho benefity pro lidský organismus

1. Obsahuje teobromin

Věda: rozšiřuje krevní kapiláry, zvyšuje cirkulaci kyslíku, relaxuje cévní oběh

Předci: otevírá lidské srdce

Hlavní aktivní složkou kakaa je teobromin, o kterém napsal spoustu super chytrých věcí Kryštof v tomto článku. Jednoduše je teobromin alkaloid, který působí zejména na uvolnění hladkých svalů a buněčných stěn cév, což vede k relaxaci cévního oběhu. Dokáže tedy rozšířit krevní kapiláry a zlepšit cirkulaci kyslíku a dalších živin ve všech našich úžasných orgánech. Na rozdíl od kofeinu není však teobromin stimulantem centrálního nervového systému, což je velice důležité. Setkávám se za poslední dva roky s více a více lidmi, kteří mají právě centrální nervový systém přetížený, a jeho další stimulace by jim moc nepomohla. Proto se říká, že nám kakao otevírá srdce, protože to doslova opravdu dělá, a to i na biochemické úrovni.

2. Obsahuje polyfenoly

Věda: snížení stresu u zdravých i vysoce stresovaných jedinců

Předci: otevírá lidské srdce + člověk v harmonii a pocit vnitřního klidu

Polyfenoly jsou antioxidanty, které pomáhají snížit v těle zánět, snižují krevní tlak a zlepšují hladiny cholesterolu v krvi (spolu s dalšími výhodami). Pokud kakao zpracujeme na čokoládu, o tento benefit můžeme přijít. Díky těmto látkám lidé mohou pociťovat snížení stresu. Je však velice důležité, v jakých dávkách se kakao používá. U lidí, kteří trpí migrénami, problémy se srdcem či jinými zdravotní problémy, to může mít opačný efekt. 

3. Obsahuje tryptofan

Věda: zvyšuje přirozenou výrobu serotoninu

Předci: otevírá lidské srdce + člověk šťastný, veselý a potřeba hodně se smát 

Tryptofan je aminokyselina, která se v těle dokáže proměnit na serotonin, což je velice známý hormon štěstí. Tento neuropřenašeč se nám vyplavuje, například i když se vystavujeme slunci nebo si necháme dát masáž. 

4. Obsahuje antioxidanty

Věda: neutralizují volné radikály v těle

Předci: otevírá lidské srdce + člověk zdravý a dlouhý život

Každá jedna molekula v našem úžasném lidském organismu může oxidovat, což znamená, že se molekula, která prochází tímto procesem oxidace, stává volným radikálem, který se začne volně potulovat naším organismem a dělat různé neplechy. Berou si pro svou existenci potravu – elektrony z našich zdravých buněk. To je zcela přirozený proces života a smrti. Jakmile však žijeme ve znečištěném prostředí, jíme nezdravé jídlo, nedýcháme zdravý vzduch atd., takových volných radikálů se v těle může nahromadit víc najednou a naše tělo nestíhá regenerovat, aby se s takovým množstvím volných radikálů vyrovnalo. Antioxidanty v kakau pak přijdou na pomoc a tuto potravu, elektron, volnému radikálu doslova darují. Tím je neutralizují. Volný radikál je šťastný a člověk může žít zase o něco déle.

Mezi antioxidanty patří různé minerály a vitamíny: A, C, E, vápník, měď, sodík, fosfor, železo, zinek, chrom, selen, koenzym Q10, tuky, proteiny, vláknina, cholin, lutein, folát a další. Zároveň je kakao bohaté na hořčík, který nám může na noc krásně uvolnit svaly a zkvalitnit spánek. Ačkoli paradoxně, když si dáte večer rituální kakao, spát asi nepůjdete. 😀 

Proč užívat kakao pravidelně

Ať už si vyberete zobat kakaové boby, nebo si uděláte kakaový rituál, nebo budete papat kvalitní čokoládu, benefity pravidelného užívání jsou jasné:

  • zlepšíte si náladu
  • budete mít víc energie
  • možná se vám zlepší vztahy – afrodiziakum a otevírá srdce
  • snižuje stres
  • zpomaluje stárnutí, podporuje dlouhověkost

Závěrem chci dodat, že téma kakaa je velice komplexní. Pokud chcete vědět víc, občas mrkněte na náš blog – postupně se o kakau budu rozepisovat víc do hloubky. Pokud vás zajímají i vědecké studie, pak doporučuji prozkoumat studie uvedené níže.

Studie:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2279988/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4069117/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25567457/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26581682/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22156350/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17905358/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19942640/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25901348/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27240397/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19754118/
Tags: antioxidantyčokoládadobrá náladajídlokakaokvalita potravypolyfenolyspokojenoststravatheobromintryptofanzdraví

Related Posts

Evropa NMN
Biohacking

Blíží se zákaz prodeje NMN?

by Daniel Kosec
6 prosince, 2022
8 tipů na lepší spánek
Biohacking

8 tipů na lepší a kvalitnější spánek

by Vojtěch Hlaváček
14 listopadu, 2022
Doba Algoritmová
Biohacking

Doba Algoritmová – Jak mozek soupeří s online světem?

by Jiří Kryštof Jarmar
4 září, 2022
Umělé světlo – pomocník, nebo nepřítel?
Biohacking

Umělé světlo – pomocník, nebo nepřítel?

by Eva Pecháčková
26 srpna, 2022
Jak je propojený mozek se střevem?
Biohacking

Jak je propojený mozek se střevem?

by Eva Pecháčková
24 srpna, 2022
Mikroorganismy v našem střevě
Biohacking

Mikroorganismy v našem střevě

by Eva Pecháčková
2 července, 2022
Mozek a muzika
Biohacking

Mozek a muzika

by Vojtěch Hlaváček
22 června, 2022
Next Post
Proč je důležité vypadat pošetile a chybovat, pokud chceme v 21. století uspět

Proč je důležité vypadat pošetile a chybovat, pokud chceme v 21. století uspět

Please login to join discussion

Navštiv náš eshop

Přejdi na náš eshop uplife.cz

Průvodce biohackera

Biohacker

Stáhnout ebook

Newsletter

Newsletter

Poznej nás

o nás co je biohacking

Průvodce biohackera

Biohacker

Stáhnout ebook

platby

email: podpora@codeoflife.cz

Code of Life s.r.o.
IČO: 08674175
Subjekt je plátce DPH

Copyright © 2023 Code of Life s.r.o. a dodavatelé obsahu.

No Result
View All Result
  • Biohacking
  • Tělo
    • Imunita
    • Chlad
    • Dech
    • Spánek
    • Mozek
    • Pohyb
    • Strava
    • Půsty
    • Byliny
    • Dlouhověkost
  • Mysl
    • Stres
    • Strach
    • Přístup k životu
    • Meditace
    • Spokojenost
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás

Copyright © 2023 Code of Life s.r.o. a dodavatelé obsahu.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In