Mojí oblíbenou činností je šířit dobré zprávy. Ve světě stravy se ale může zdát, že je to jeden z náročnějších úkolů. I my zde píšeme o všem možném, čemu je radno se vyhýbat. Od rychlých cukrů, přes umělá sladidla, která jsou dnes přítomná už ve všem možném, až po rychle zpracované potraviny. Všechna tato “jídla” spojuje jedna věc – jsou pro náš mozek odměnou. Díky látkám, které obsahují, jich vyžadujeme neustále více. I proto na nich vzniká vysoká závislost. Když se jich pro dobro svého zdraví vzdáme, spolu s tím přijdeme i o všechny tyto krátkodobé odměny. Existuje ale jedna potravina, která je ve světě “odměn” obzvláště výjimečná. A nejenže se nám po ní dostane pocitu blaženosti v mozku, ale zároveň s tím se zlepšuje naše mentální zdraví!
Odměna plná zázračných molekul pro mozek
Netřeba dlouho bádat, jedná se o hořkou čokoládu a kakao! Čokoláda se během posledních 400 let vmísila do našich evropských životů na každodenní bázi. Konzumujeme ji ve formě nápojů, tabulek či různých kombinací s oříšky. Zkrátka, představivosti se meze nekladou. A jaké jsou výhody poctivé hořké čokolády, oproti té mléčné?
Tím základním je, že mléčná obsahuje vždy více cukrů. To z ní činí potravinu, která patří na konec neprospěšné škály pro naše zdraví. Vzniká na ní větší závislost a spousty dalšího. Na druhé straně, té prospěšné, se pak nachází tmavá čokoláda. Nejlépe s obsahem kakaa nad 90 %. Kakao je totiž takový zázrak mezi potravinami. Obsahuje spoustu polyfenolů – látek skvělých pro náš mozek a paměť. A také obsahuje svého vnitřního bojovníka, který nese jméno theobromin.
Rostlinný bojovník theobromin pro lepší mentální zdraví
Theobromin je alkaloid. To znamená, že ho rostlina vytváří, aby se bránila stresu z prostředí. Například aby ji nesnědla nějaká housenka. Paradoxně pro nás má theobromin neuvěřitelně pozitivní účinky. V těle se chová podobně jako kofein a napodobuje jeho povzbuzující účinek. Funguje proti únavě a zároveň nepřeaktivuje náš nervový systém. Obecně má efekt povzbuzující pro mysl a relaxující pro tělo. Jeho vliv na zdraví a mentální činnost je skvělý i z dlouhodobého hlediska, jelikož se podílí na “vyrovnávání” dobrého a špatného cholesterolu v oběhové soustavě. Dále zlepšuje trávení a pomáhá vytvořit nárazníky proti cukrovce tím, že zpátky zvyšuje citlivost inzulinu na glukózu, která se poškodila právě nadměrnou konzumací “nezdravých” odměn. (Zajímá-li vás víc, přečtěte si článek – čokoláda a theobromin). Jaký je tedy hlavní rozdíl mezi mléčnou a hořkou čokoládou? No, 90 % obsahu té hořké roste v přírodě na stromě zvaném kakaovník, kdežto 90 % té mléčné je vyrobeno uměle v továrně.
Tím to nekončí, co má hořká čokoláda společného s borůvkami?
Výše byla zmínka o polyfenolech. To jsou takové látky, které jsou obsažené ve všemožných barevných potravinách, které chutnají zkrátka dobře. Borůvky, maliny, ale i různá zelenina jsou na polyfenoly bohaté. Hodně rádi propagujeme kakaové boby, které jsou na ně bohaté a je to jedna z nejlepších superpotravin, které jde ve střídmém množství konzumovat. Ze studií vyplývá, že hořká čokoláda je na tom ze všech zmíněných potravin nejlépe. Zkrátka obsahuje vysoké množství polyfenolů. A co konkrétně pro naše zdraví dělají? Tito pomocníci nám například umí snížit zánět v organismu.
Zánět způsobený naším moderním způsobem života způsobuje zhoršenou paměť a je spojován i s nejrůznějšími onemocněními včetně deprese. Podobnými biochemickými drahami se také podílí na mechanismech v našem těle spojovaných s dlouhověkostí a se zdravím mitochondrií. A jaké množství je v pořádku? Ukazuje se, že 30 g hořké čokolády za den, což znamená přibližně jednu celou tabulku, je v pořádku. Ve vyšším množství už se její pozitivní účinky mírně obrací. Důležité je tedy i tuto kouzelnou odměnu konzumovat střídmě a rozvážně, abychom z ní mohli těžit dlouhodobě.
Theobromin, polyfenoly a v neposlední řadě kofein dělají z hořké čokolády skvělého parťáka do každého dne. Úžasná chuť kakaa na jazyku, vytvořená souhrou několika super-molekul uvnitř, dělá z tabulky hořké čokolády skvělou potravinu pro náš mozek a zdravou náhradu rychlých cukrů. Celý ten orchestr chutí umí v mozku ještě jednu důležitou věc. A to vypustit dopamin – molekulu odměn a štěstí. Díky tomu je hořká čokoláda vhodná jak pro každodenní “nakopnutí”, motivaci, tak i jako odměna před nebo po náročné mentální činnosti. A právě naše mentální zdraví nám za takovou odměnu moc hezky poděkuje.