• Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Eshop UpLife.cz
Žádné výsledky
Všechny výsledky
Code of Life
  • Biohacking
  • Tělo
    • Imunita
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
  • Biohacking
  • Tělo
    • Imunita
    • Byliny
    • Chlad
    • Dech
    • Dlouhověkost
    • Mozek
    • Pohyb
    • Půsty
    • Spánek
    • Strava
  • Mysl
    • Meditace
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
    • Přístup k životu
    • Spokojenost
    • Strach
    • Stres
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Naše programy
Žádné výsledky
Všechny výsledky
Code of Life
Žádné výsledky
Všechny výsledky

Hořká čokoláda – odměna pro lepší mentální zdraví

Jaký je rozdíl mezi mléčnou a hořkou čokoládou? 90 % obsahu té hořké roste v přírodě na stromě zvaném kakaovník, kdežto 90 % té mléčné je vyrobeno uměle v továrně.

Jiří Kryštof Jarmar od Jiří Kryštof Jarmar
13 března, 2020
v Spokojenost, Strava, Výkonnost
0
Hořká čokoláda – odměna pro lepší mentální zdraví

Hořká čokoláda – odměna pro lepší mentální zdraví

32
SDÍLENÍ
1.3k
ZOBRAZENÍ
Sdílet na Facebooku

Mojí oblíbenou činností je šířit dobré zprávy. Ve světě stravy se ale může zdát, že je to jeden z náročnějších úkolů. I my zde píšeme o všem možném, čemu je radno se vyhýbat. Od rychlých cukrů, přes umělá sladidla, která jsou dnes přítomná už ve všem možném, až po rychle zpracované potraviny. Všechna tato “jídla” spojuje jedna věc – jsou pro náš mozek odměnou. Díky látkám, které obsahují, jich vyžadujeme neustále více. I proto na nich vzniká vysoká závislost. Když se jich pro dobro svého zdraví vzdáme, spolu s tím přijdeme i o všechny tyto krátkodobé odměny. Existuje ale jedna potravina, která je ve světě “odměn” obzvláště výjimečná. A nejenže se nám po ní dostane pocitu blaženosti v mozku, ale zároveň s tím se zlepšuje naše mentální zdraví!

Odměna plná zázračných molekul pro mozek

Netřeba dlouho bádat, jedná se o hořkou čokoládu a kakao! Čokoláda se během posledních 400 let vmísila do našich evropských životů na každodenní bázi. Konzumujeme ji ve formě nápojů, tabulek či různých kombinací s oříšky. Zkrátka, představivosti se meze nekladou. A jaké jsou výhody poctivé hořké čokolády, oproti té mléčné?

Tím základním je, že mléčná obsahuje vždy více cukrů. To z ní činí potravinu, která patří na konec neprospěšné škály pro naše zdraví. Vzniká na ní větší závislost a spousty dalšího. Na druhé straně, té prospěšné, se pak nachází tmavá čokoláda. Nejlépe s obsahem kakaa nad 90 %. Kakao je totiž takový zázrak mezi potravinami. Obsahuje spoustu polyfenolů – látek skvělých pro náš mozek a paměť. A také obsahuje svého vnitřního bojovníka, který nese jméno theobromin.

Rostlinný bojovník theobromin pro lepší mentální zdraví

Theobromin je alkaloid. To znamená, že ho rostlina vytváří, aby se bránila stresu z prostředí. Například aby ji nesnědla nějaká housenka. Paradoxně pro nás má theobromin neuvěřitelně pozitivní účinky. V těle se chová podobně jako kofein a napodobuje jeho povzbuzující účinek. Funguje proti únavě a zároveň nepřeaktivuje náš nervový systém. Obecně má efekt povzbuzující pro mysl a relaxující pro tělo. Jeho vliv na zdraví a mentální činnost je skvělý i z dlouhodobého hlediska, jelikož se podílí na “vyrovnávání” dobrého a špatného cholesterolu v oběhové soustavě. Dále zlepšuje trávení a pomáhá vytvořit nárazníky proti cukrovce tím, že zpátky zvyšuje citlivost inzulinu na glukózu, která se poškodila právě nadměrnou konzumací “nezdravých” odměn. (Zajímá-li vás víc, přečtěte si článek – čokoláda a theobromin). Jaký je tedy hlavní rozdíl mezi mléčnou a hořkou čokoládou? No, 90 % obsahu té hořké roste v přírodě na stromě zvaném kakaovník, kdežto 90 % té mléčné je vyrobeno uměle v továrně.

Tím to nekončí, co má hořká čokoláda společného s borůvkami?

Výše byla zmínka o polyfenolech. To jsou takové látky, které jsou obsažené ve všemožných barevných potravinách, které chutnají zkrátka dobře. Borůvky, maliny, ale i různá zelenina jsou na polyfenoly bohaté. Hodně rádi propagujeme kakaové boby, které jsou na ně bohaté a je to jedna z nejlepších superpotravin, které jde ve střídmém množství konzumovat. Ze studií vyplývá, že hořká čokoláda je na tom ze všech zmíněných potravin nejlépe. Zkrátka obsahuje vysoké množství polyfenolů. A co konkrétně pro naše zdraví dělají? Tito pomocníci nám například umí snížit zánět v organismu.

Co se ti děje při zvýšeném zánětu a proč by tě to mělo zajímat?
Zvýšený zánět

Zánět způsobený naším moderním způsobem života způsobuje zhoršenou paměť a je spojován i s nejrůznějšími onemocněními včetně deprese. Podobnými biochemickými drahami se také podílí na mechanismech v našem těle spojovaných s dlouhověkostí a se zdravím mitochondrií. A jaké množství je v pořádku? Ukazuje se, že 30 g hořké čokolády za den, což znamená přibližně jednu celou tabulku, je v pořádku. Ve vyšším množství už se její pozitivní účinky mírně obrací. Důležité je tedy i tuto kouzelnou odměnu konzumovat střídmě a rozvážně, abychom z ní mohli těžit dlouhodobě. 

Čokoláda a theobromin – parťák kofeinu pro den plný energie
Čokoláda a theobromin

Theobromin, polyfenoly a v neposlední řadě kofein dělají z hořké čokolády skvělého parťáka do každého dne. Úžasná chuť kakaa na jazyku, vytvořená souhrou několika super-molekul uvnitř, dělá z tabulky hořké čokolády skvělou potravinu pro náš mozek a zdravou náhradu rychlých cukrů. Celý ten orchestr chutí umí v mozku ještě jednu důležitou věc. A to vypustit dopamin – molekulu odměn a štěstí. Díky tomu je hořká čokoláda vhodná jak pro každodenní “nakopnutí”, motivaci, tak i jako odměna před nebo po náročné mentální činnosti. A právě naše mentální zdraví nám za takovou odměnu moc hezky poděkuje.

Tagy: čokoládacukrdopaminkakaomentální zdravímozekpolyfenolyspokojenoststravasuperpotravinytheobromin
Předchozí příspěvek

Aby mělo otužování smysl, musím být ve studené vodě alespoň 3-5 minut?

Další příspěvek

Jak usnout, když nemůžu vypnout hlavu

Jiří Kryštof Jarmar

Jiří Kryštof Jarmar

Fascinují ho neurovědy, mozek a jeho optimalizace. Je věčný student a výzkumník na poli neurověd.

Podobné Příspěvky

Deprese, úzkosti a vliv spánku na naše emoce
Dlouhověkost

TOP 6 Suplementů pro více Energie, Zdraví Mitochondrií a Dlouhověkost

24 listopadu, 2022
8 tipů na lepší spánek
Biohacking

8 tipů na lepší a kvalitnější spánek

14 listopadu, 2022
Co jsou to adaptogeny, nootropika a medicinální houby?
Biohacking

Co jsou to adaptogeny, nootropika a medicinální houby?

3 listopadu, 2022
Můžeš se na chvíli soustředit?! Kdo z nás ví, jak se to dělá?
Biohacking

Můžeš se na chvíli soustředit?! Kdo z nás ví, jak se to dělá?

17 října, 2022
Jak dlouho hodláš čekat, než od sebe začneš požadovat to nejlepší?
Biohacking

Jak dlouho hodláš čekat, než od sebe začneš požadovat to nejlepší?

16 září, 2022
Doba Algoritmová
Biohacking

Doba Algoritmová – Jak mozek soupeří s online světem?

4 září, 2022
Další příspěvek
Jak usnout, když nemůžu vypnout hlavu: Stres a spánek

Jak usnout, když nemůžu vypnout hlavu

Sleduj nás

  • 7.4k Sledujících
  • 29.5k Sledujících

Navštiv náš eshop

Přejdi na náš eshop uplife.cz

Průvodce biohackera

Biohacker

Stáhnout ebook

platby

email: podpora@codeoflife.cz

Code of Life s.r.o.
IČO: 08674175
Subjekt je plátce DPH

  • Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás
  • Eshop UpLife.cz

© 2022 Code Of Life s.r.o. - Pod správou Tobynet.cz

Žádné výsledky
Všechny výsledky
  • Biohacking
  • Tělo
    • Imunita
    • Chlad
    • Dech
    • Spánek
    • Mozek
    • Pohyb
    • Strava
    • Půsty
    • Byliny
    • Dlouhověkost
  • Mysl
    • Stres
    • Strach
    • Přístup k životu
    • Meditace
    • Spokojenost
    • Nastavení mysli
    • Pozornost
  • Výkonnost
    • Flow
    • Produktivita
    • Efektivita
    • Zvyky
  • Pro firmy
  • Naše programy
  • O nás

© 2022 Code Of Life s.r.o. - Pod správou Tobynet.cz