Houby, mezi které se řadí i shiitake – houževnatec jedlý (Lentinula edodes), jsou jednou z nejzáhadnějších skupin života. Vědci je kvůli jejich povaze nemohou zařadit ani mezi živočichy, ani mezi rostliny, a tak si existují ve své vlastní houbové skupině.
Co se týká zdraví, mají houby, hlavně ty medicinální, dlouhotrvající tradici. Biohacking a západní věda jsou společně přitahovány k houbám vyskytujícím se zejména na východě. Tam s nimi tradiční čínská medicína a ájurvéda pracují pravděpodobně už tisíce let a místní na ně nedají dopustit. Shiitake je jednou z nejdéle a nejvíce využívaných medicinálních hub. Díky vědě dnes zjišťujeme stále víc a podivujeme se nad tím, jak rozsáhlý a pozitivní účinek mají medicinální houby na naše zdraví.
Pozitivní účinky houby shiitake
Zánětlivost: Snižuje zánět a chrání naše buňky před poškozením toxickými látkami. Zapíná také nejdůležitější antioxidační linii NRF2, která nejefektivněji zánět snižuje.
Imunita a virová protekce: Posiluje imunitní systém a jeho schopnost vypořádat se s patogeny. Zvyšuje ochranu před celou řadou virů, potenciálně i před SARS-CoV-2.
Ochrana buněk a organismu: Shiitake zapíná v těle procesy, které snižují bujení nádorových buněk. Vykazuje také antioxidační aktivitu se schopností likvidace kyslíkových radikálů. Chrání buňky jater před poškozením.
Obezita a mikrobiom: Reguluje cholesterol a cukr v krvi, snižuje váhu a tuk. Pozitivní efekt má také na mikrobiom, kde zvyšuje jeho diverzitu, která je asociovaná se zdravěji fungujícím mikrobiomem.
Zánětlivost
Zánět je jednou z nejdůležitějších schopností našeho organismu. V optimální úrovni nám slouží dobře, ale v dnešní době je často nad optimální hladinou. Tu zvyšuje i stres, kterého máme spoustu. Často stačí i neuvědomovaný stres moderního fungování. Technologie, sociální sítě a rychlost města, to jsou všechno nápory, na které náš organismus není zvyklý. Chronicky to zánětlivost zvyšuje a to je problém. Dochází k poškozování našich tkání, což má celou řadu negativních dopadů na náš organismus, včetně nižší motivace. Vede také k neurodegenerativním onemocněním a mentálním onemocněním včetně úzkosti a deprese.
Ukazuje se, že shiitake působí na modulaci zánětlivosti našeho organismu komplexně. Ve studiích docházelo k upravování hladiny pro a proti-zánětlivých cytokinů a zároveň dalšího obecného markeru zánětlivosti CRP (C-reactive protein) (1, 2, 5). Další efekt byl na snížení aktivity tzv. NLRP3 inflamazómu, což je jeden z nejdůležitějších hráčů v našem těle při zapínání pro-zánětlivé reakce (2). Navíc bylo prokázáno, že shiitake dokáže aktivovat nejdůležitější antioxidační linii, která efektivně snižuje zánět, a tou je NRF2 (3, 4). Shiitake chrání buňky ledvin, jater a inzulin produkující beta buňky ve slinivce, které se poškozují zvyšujícím se cukrem v krvi v průběhu života, což může vést až k diabetu (2, 4, 5).
Imunita a virová protekce
Medicinální houby obecně podporují a optimalizují fungování imunitního systému. U shiitake tomu není jinak. Ukazuje se, že zvyšuje počet a aktivitu tzv. NK buněk (natural killer cells) a bílých krvinek. NK buňky jsou jakási první linie ochrany před různými patogeny (6, 7). Dalším nezanedbatelným pozitivním efektem je ochrana proti virovým infekcím. Pozitivní efekty byly zaznamenány proti žloutence, HIV, chřipce, herpes viru a dalším. To nás osobně vede ke spekulacím o jejím potenciálním využití a pozitivním efektu pro pacienty s nemocí COVID-19. Existuje totiž několik mechanismů, kterými shiitake pomáhá imunitnímu systému a brání viru působit takové škody v našem organismu (7). Kombinace medicinálních hub shiitake, maitake a reishi se vyznačovala synergickým efektem, zlepšovala imunitu, snižovala zánět a zároveň omezovala růst nádorových buněk (8).
Shiitake nechybí ani v naší nabídce na www.uplife.cz
Ochrana buněk a organismu
Existuje několik studií, které potvrzují efekt shiitake na rakovinné buňky, neboť potlačuje jejich růst (9, 10). Shiitake vykazuje také antioxidační aktivitu a likviduje volné kyslíkové radikály, které nám poškozují tkáně (11). Shiitake smíchaná s vitamínem D také prokázala efekt při ochraně jater, jejichž správné fungování je zásadní pro optimální zdraví našeho organismu (12).
Obezita a mikrobiom
Shiitake reguluje zvýšený cholesterol (LDL snižuje a HDL zvyšuje) v krvi, který je asociovaný s kardiovaskulárními onemocněními, kdy se zvyšuje riziko infarktu. To navíc vede k úbytku váhy a nižšímu množství tuku (13, 14). V další studii se prokázal podobný pozitivní efekt na hladinu tuků v krvi, který shiitake dokázala regulovat na zdravější úroveň. Ovlivněn byl také mikrobiom a jeho složení, které by tento efekt mohlo zesilovat (14). Mikrobiom je zásadní pro naše zdraví a ukazuje se, že vyšší diverzita, kterou shiitake podporuje, je jedním z ukazatelů zdravého mikrobiomu.
Disclaimer: Naší specializací není klinická medicína. Vycházíme z vědy a množství studií založených jak na zvířecích, tak lidských modelech. Při testování produktů v naší biohackingové praxi také provádíme experimenty sami na sobě a používáme různé způsoby měření. Neberte informace v tomto článku jako rady od svého lékaře a vždy k sobě a ke svému zdravotnímu stavu přistupujte zodpovědně.
Zdroje
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25866155
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071144/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31777421/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31075333/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0141813019320215
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6942843/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32162896/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6837746/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6877408/
- https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00253-020-10476-4
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1383571819300622
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27027234/
- https://academic.oup.com/jn/article-lookup/doi/10.1093/jn/nxz075
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30806258/