Miluji kávu. Jsem ten typ, který denně pije 3 šálky. Avšak pokud jako já máte přes den více kreativní činnosti, musíte tvořit nebo dělat jakoukoli jinou hlubokou práci, a ne jen reagovat na potřeby světa a druhých, pak jste možná též vypozorovali, že káva vás chvilkově nabije, ale pak sestřelí, a ne vždy vám pomůže v dlouhodobé mentální činnosti.
Když jsem se potřeboval soustředit na jednu věc hlouběji, tvořit či dělat cokoli nerutinního, tak se mi často stávalo, že po kávě moje pozornost skákala jak pilná včelička od jedné věci k druhé a bylo opravdu náročné ji udržet na jednom místě. To však bylo pro kreativní či hlubokou práci nepoužitelné. Zprvu jsem to řešil optimalizací – kávu jsem si dával na schůzkách, když jsem řešil rutinu či v jakýkoliv jiný reakční čas. I to je řešení. Já jsem však člověk, který jde vždy po příčině a snaží se být vždy efektivní, vědomý ideálně každé své myšlenky a trávit maximum času ve flow.
Zhruba před 3 lety jsem začal více než polovinu dne tvořit, a tak již bylo neudržitelné pít za den 3 kávy. To pro mě totiž znamenalo až 3 “roztěkané” hodiny, které jsem nemohl využít pro tvorbu. I proto jsem tehdy asi přestal pít kávu. Nedalo mi to a začal jsem zkoumat, čím to je, snažil jsem se nalézt příčinu, pochopit ten jev a najít řešení. Zjistil jsem, že spousta lidí má podobný problém, káva některým z nás způsobuje tzv. brain fog.
Ne každý však má tolik kreativní činnosti denně, a tak si mnozí z nás optimalizovali své dny jako dříve já, takže neměli potřebu nic měnit. Ti, které brain fog omezoval příliš, přešli na čaje, ze kterých se kofeinová stimulace rozloží do delšího časového úseku.
Jak tedy pít kávu (využít její benefity) a přitom zpomalit nástup kofeinové stimulace?
Asi po měsíci, kdy jsem kávu nepil, jsem si vzpomněl na Davea Aspreyho a jeho Bulletproof kávu (Neprůstřelnou kávu), kterou si high performeři (lidé zaměření na efektivitu) v USA vychvalují. Když jsem ji prvně ochutnal říkal jsem si…mastné kafe… Avšak účinky, které káva měla, předčily všechny mé požadavky!
Čím je Bulletproof káva jiná?
V kombinaci s MCT nebo kokosovým olejem a ghee máslem se připravuje tzv. “neprůstřelná káva”. Tu si můžeme užít místo snídaně nebo v průběhu dne. Naposledy však ideálně maximálně 8 hodin před spánkem – poločas rozpadu je totiž až 8 hodin a zhoršuje nám tak kvalitu spánku.
MCT a další tuky s kávou hezky spolupracují a to tak, že snižují nástup kofeinové stimulace (včetně kortizolu) a rozloží jejich efekt do delšího časového úseku.
Navíc pokud experimentujete s půsty či přerušovanými půsty, tak vám bulletproof káva může pomoci a ketogenní efekt může být ještě intenzivnější (nesmíte si ji samozřejmě sladit).
Jak si můžete dále upgradovat svou kávu?
Připravili jsme pro vás video-video článek, kde najdete přesně natočené, jak si Vojta s Veronikou připravují svoji bullet proof kávu vylepšenou o MCT C8 a Chagu.
Připravili jsme speciální workshop s názvem UPGRADNI SE, kde ti právě ukážeme, jak fungují tyto technologické hračky a zároveň ochutnáš i biohackingové dobrůtky, které ti pomůžou při své cestě za lepším zdraví, dlouhověkostí a lepší výkonností! Přijď se poznat s naší biohackingovou komunitou.