Biohacking je ideální volbou do dnešní doby a mně osobně se na něm nejvíce líbí jeho komplexní přístup, a proto jsem si připravil recept Buddhova miska s pečenými batáty.
Všechny články na téma stravování a jak k němu přistupovat z pohledu biohackingu najdete v rubrice stravy. V tomto typu článků, nebo spíše receptů s krátkým popisem, bych rád obsáhl, proč je dobré jíst právě tohle, co vám to které jídlo dá a kdy je ideální. Zároveň to není dogma a tak by mělo být vaření stejně jako biohacking o zábavě a osobním vzdělávání.
Jedno jídlo denně?
Pokud se věnujete přerušovanému půstu nebo chcete zkusit přerušovaný půst s jedním jídlem denně, může být tento recept právě pro vás. U tohoto konceptu jednoho jídla za den je nejdůležitější správně si poskládat, co daný talíř (miska) obsahuje. Zároveň je důležité zařadit v průběhu dne další techniky, které vám váš “jídelníček” obohatí. Jeden bájný moudrý člověk jménem Ježíš Kristus řekl, “nejen chlebem živ je člověk”. Možná, že jste to někdy poznali na vlastní kůži. Den, kdy tolik nejíte, ale cítíte se plní. Zkusili jste si večer uvědomit, čím to bylo?
Naše tělo nás odměňuje a sytí neustále. Třeba když ráno vstaneme a zavřeme ještě chvíli oči, přemýšlíme nad naším snem. Po probuzení si dáme sklenici vody s citronem, krátkou meditaci, vystavíme se slunci a tím pomůžeme cirkadiánnímu rytmu, zacvičíme si, uděláme si bulletproof kávu, pozdravíme se s přáteli, se spolubydlícími, nastavíme si den, naplánujeme si tam situace, které nás baví, které nás sytí na emocionální i fyzické úrovni. A až se to bude dít, opravdu budeme vnímat, že se sytíme a cítíme dobře. Tohle je jen krátké shrnutí, jak pracovat s přerušovanými půsty a co během dne vnímat, čím sytit své tělo jinak než jídlem. Zároveň je důležité pít hodně vody a vnímat, co se v těle děje.
Mikro a makro živiny
V receptu Buddhova miska s pečenými batáty najdete spousty makro i mikro živin. To jsou látky jako aminokyseliny, tuky, sacharidy, ale také stopové prvky jako železo, měď, jod, různé vitamíny od řady B, C, D až po enzymy a antioxidanty. Díky tomu můžeme tohle jídlo řadit právě do plnohodnotného jídelníčku, ať už v rámci přerušovaných půstů anebo klasického stravování. Najdeme v něm avokádo, které je bohaté na tuky, aminokyseliny, vitamíny, antioxidanty, zlepšuje stav mozku a dodává kvalitní kalorie jako palivo. Dále je tam humus z cizrny, ta je skvělá na stabilní hladinu cukru v krvi, pomáhá trávení, chrání proti oxidaci buněk a obsahuje komplexní sacharidy. Batát, neboli sladká brambora, velice výživná zelenina, pomáhá například proti rakovině, zlepšuje stav kardiovaskulárního systému, obsahuje karotenoidy.
V receptu jsou také houby. Jednu houbu nosíme v hlavě, a tak je intuitivně žádoucí ji mít i na talířku. Houby pomáhají aktivovat metabolismus, působí proti únavě, zabraňují tvorbě volných radikálů a jsou bohaté na železo, zinek a hořčík. Dále v receptu najdeme vajíčko, tempeh, cibuli a, co je nesmírně důležité, čerstvé suroviny, tepelně nezpracované, ty nám pomohou při trávení a dodají právě enzymy a antioxidanty. Je to listový salát, olivy, rajčátka, česnek, sezamová a konopná semínka. Semínka jsou hodně důležitý prvek a doporučuji si kuchyň obohatit právě o semínka a ořechy, které je nejlepší před použitím máčet. Zároveň použijeme omáčku tamari, což je fermentovaná potravina.
Příprava Buddhovy misky s pečenými batáty
Připravte si:
- batát
- houby (žampiony)
- tempeh
- cibuli
- vajíčko
- avokádo
- rajčata
- česnek
- bazalku
- humus
- olivy
- listový salát
- arašídové máslo
- konopné semínko
- sezam
- citron
- olivový olej
- tamari
- koření: uzenou papriku, sůl, garam masalu
Postup přípravy:
Vysvětlím vám přípravu Buddhovy misky tak, abyste mohli vše stihnout do 30 minut. Pokud to pro vás bude ze začátku náročné, dělejte kroky postupně. Takže si napřed recept přečtěte, pak si uvědomte, co budete dělat, naplánujte si to a v průběhu vaření si recept přeříkejte. No a hurá do vaření!

Nejprve si rozehřejte troubu na 180 °C a nakrájejte batáty na plátky. Ty poté dejte na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a přidejte uzenou papriku. Až bude trouba rozpálená, vložte batáty na 10-15 minut. Zatímco se trouba ohřívá, vložte vajíčko do hrnce s vodou. Jakmile začne voda vařit, počkejte minutku a pak hrnec stáhněte z plotýnky a nechte ještě 6 minut dojít bokem. Poté vodu vylijte a vajíčko je hotové.
Během procesu vaření vajíčka a rozpalování trouby můžete připravit restovanou pánev. Nakrájejte cibuli, houby a tempeh na plátky a vložte na rozpálenou pánev s olejem. Restujte 10 minut, na poslední minutku přilijte tamari a s pánvičkou pracujte, aby se tamari nepřichytilo. Po minutce sundejte z ohně. Během restování si můžete připravit guacamole z avokáda. Zralé avokádo rozkrojte napůl a vydlabejte do misky. V misce ho vidličkou rozmačkejte a přidejte pokrájená rajčata, cibuli, česnek, sůl, olivový olej a bazalku a vše promíchejte.
V průběhu kontrolujte pánev a občas cibuli, houby a tempeh promíchejte. Stejně tak mějte na mysli, že se vaří vajíčko a pečou batáty. Následně dejte arašídové máslo do misky, přidejte trošku vody a koření garam masala. Vše rozmíchejte do jemnějšího krému. Nakonec nasekejte listový salát a nakrájejte olivy. Batáty by měly být hotové, stejně jako pánev a guacamole. Tím pádem máte vše připravené a můžete servírovat, třeba tak, jak je to na obrázku nebo úplně podle vaší představivosti.

Dobrou chuť! O receptu můžeš diskutovat v naší Biohacking CZ/SK skupině! Pokud budeš dělat Buddhovo misku, pošli do skupiny fotku, jak se ti to povedlo pro inspiraci ostatních!