Snažíme se vytahovat na povrch signál z šumu, který toto odvětví prostupuje. Často máme ale ty dobře prozkoumané a dlouhodobě efektivní věci přímo před očima. Dnes se budeme bavit o nápoji z rostliny s jedním z nejstarších historických kořenů. Jedná se o keř Camellia sinensis, tedy čajovník čínský. Rostlina, kterou zpracováváme a upravujeme do mnoha podob a barev. Prozkoumáme, jaké hlavní aktivní látky obsahuje, a podíváme se i na vědu za nimi, která je fascinující!
Dnes se budeme bavit hlavně o zeleném čaji, který obsahuje největší množství pro nás zajímavých látek. Zelený čaj mění a zlepšuje naši reakci na stres, a to z dlouhodobého hlediska. Na stres pak tedy reagujeme lépe a zlepšuje se tím kvalita našeho života. Poskytuje našemu tělu pro mozek prospěšné látky, které nám následně zaručují jeho lepší propojování. Právě propojení je pro mozek a jeho (tedy i naše) fungování naprosto zásadní. Zelené čaje, které preferujeme, jsou gyokuro, matcha, geinmacha, sencha a kukicha (nižší obsah kofeinu).
Hlavní účinky
- Prevence demence
- Zlepšuje funkční konektivitu a organizaci mozku
- Zlepšuje náladu a snižuje úzkosti
- Zvyšuje pocit klidu a snižuje stres
- Zlepšuje kognitivní funkce
- Snižuje zánět a má antioxidační aktivitu (1)
- Pomáhá s metabolismem lipidů – prevence obezity
Nejdůležitější látky
- Kofein
- L-theanin
- Epigallokatechin
- Polyfenoly
- Taniny
Mozek
Zelený čaj nás chrání proti kognitivnímu úpadku na základě stárnutí (2). Dlouhodobé pití čaje (alespoň 4x týdně) je spojeno se zlepšenou funkční konektivitou mozku, což značí, jak je mozek pospojován, podle toho pak i funguje. Byl pozorován efekt zvýšené funkční organizace a organizace mozkových částí obecně.
L-theanin v kombinaci s kofeinem také zlepšuje kognitivní funkce. Konkrétně pozornost, paměť, efektivnější změna pozornosti a menší tendence k vyrušení při soustředění (3, 4).
Duševní zdraví
Ukazuje se, že zelený čaj pomáhá jak fungování mozku, tak i dobré náladě. Snižuje symptomy úzkosti, podporuje relaxaci a zlepšuje náladu (4). V jedné mechanistické studii na myších se ukázalo, že snižuje úzkosti. Zajímavý je ale mechanismus, skrze který k tomu dochází. Ukazuje se, že matcha vyvolává efekt proti úzkosti skrz dopaminergní a serotonergní systém (5). 300 mg L-theaninu u lidí také zvýšilo klid a snížilo úroveň stresu (6).
Obezita
Existuje několik studií týkajících se zvýšení efektu tzv. oxidace mastných kyselin. To je v podstatě spalování tuků a zelený čaj opakovaně prokázal efekt na zvýšený poměr spálené energie z mastných kyselin oproti glukóze (7). Existují také studie na redukci tuku, kde opakovaně dochází k většímu úbytku váhy při konzumaci zeleného čaje oproti placebu, výraznější efekt je pozorován u lidí, kteří normálně nekonzumují kofein (8, 9, 10). Bude pravděpodobně záležet na více faktorech, ale jedno je jisté: kvůli zelenému čaji nepřiberete. Možné benefity se mohou zvyšovat při půstování, jak přerušovaném, tak dlouhodobém, kde zelený čaj může zvyšovat intenzitu právě oxidace mastných kyselin, která při půstu stoupá.
Epigallokatechin (EGCG)
Ten stojí za zmínku sám o sobě. Je to mocný antioxidant, ničí volné kyslíkové radikály v našem organismu. Snižuje apoptózu buněčnou smrt) neuronů, které procházejí oxidativním stresem (11). Zelený čaj a samotný epigallokatechin také snižují zánětlivost organismu (1, 12). Neuroprotektivní vlastnosti EGCG jsou krásně shrnuty v tomto článku.
- Gyokuro: Výběrový zelený čaj z třídy těch nejvyšších. Se svými povzbuzujícími účinky a jedinečnou chutí umami se v Zemi vycházejícího slunce užívá při vzácných příležitostech a obřadech. Lístky čajovníku, ze kterých se gyokuro získává, se v poslední fázi růstu zakrývají plátnem před sluncem, díky čemuž se zvýší obsah účinných látek a antioxidantů, což dělá z gyokura právě ten luxusní čaj, kterým je.
- Matcha: Stejný čaj jako gyokuro až na to, že se následně drtí na prášek, kterým je matcha tak specifická. Díky tomuto procesu má čaj matcha nejvyšší obsah aktivních látek.
Konzumace
Formou čajového nálevu, ideálně gyokura, matcha nebo sencha. Ty obsahují nejvíce aktivních látek. Kvůli obsahu kofeinu konzumovat pouze do 16:00. Kukichu lze konzumovat i v pozdějších hodinách díky jejímu nízkému obsahu kofeinu.
Kde nakoupit tyto kvalitní čaje?
Zdroje:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27634207/
- https://www.aging-us.com/article/102023/text
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28056735/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24946991/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619303093?via%3Dihub
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22127270/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19074207/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19680234/
- https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/epigallocatechin-gallate
- https://www.hindawi.com/journals/jir/2016/4962351/
- https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0179-4