Taky jste to už někdy slyšeli? Ačkoli to v Čechách není tak markantní, následky tohoto tvrzení sužují naši společnost již 50 let.
Může za vše opět touha po penězích a nedostatek kritického myšlení, nebo jen náhoda?
To se asi nikdy na 100 % nedozvíme. Pojďme se ve videu podívat na jeden úhel pohledu, který tvrdí, že ke všemu přispěl marketing a lobby společností z potravinářského průmyslu. V roce 2016 totiž vyšlo na povrch, že lobbisté z cukrovarnického průmyslu si najali výzkumníky z Harvardu a řekli jim, že by rádi udělali studii.
Proč by tuto studii chtěli udělat?
Objektivně můžeme jen spekulovat. Jak víme, cukr je jednou z hlavních příčin srdečních onemocnění i dalších problémů. Lidem z cukrovarnického průmyslu tak pravděpodobně mohlo dojít, že takové povědomí by bylo špatné pro byznys, a tak využili příležitosti. Díky tomu minimálně studie z roku 1967 byla financována Sugar Association. Konkrétně v roce 1967 zaplatili vědcům z Harvardu, aby do prestižního magazínu New England Journal of Medicine napsali článek, kde bylo cílem minimalizovat vztah mezi cukrem a srdečními chorobami. Jako hlavního nezbedu vědci označili nasycené tuky.
Zda tato dezinformace přispěla k následnému nárůstu počtu obézních lidí a pacientů s cukrovkou, se asi nikdy nedozvíme. A i když je to 50 let stará záležitost a od té doby máme dostatek empirických důkazů (máme zrcadla i váhy), tak přesto mnoho lidí dodnes věří, že tuk (obecně) je špatný. Nicméně ten “správný tuk” je nezbytný pro naše zdravé fungování.
Více informací v dnešním videu.
Celý týden vysíláme ŽIVĚ
Klikni na sledování naší Facebook stránky, ať ti neuteče žádné LIVE vysílání. Zítra v 17:00 budou v přímém přenosu jenom Facebook stránce Vaše otázky a odpovědi ohledně stravy na Libora s Honzou!