Chuť je jeden z našich smyslů, avšak nemůže fungovat bez spolupráce ostatních smyslů. Čím více barev má naše jídlo, tím lépe. Mozek totiž “konzumuje” jídlo ještě před tím, než ho vložíme do úst.
Jak vzniká jedinečná chuť?
K vnímání chuti dojde až poté, co se v mozku spojí informace všech ostatních smyslů, prostředí a vzpomínek. Bez čichu by byla jiná chuť. Bez zraku a sluchu by opět byla jiná chuť. A bez hmatu na prstech a v ústech nepoznáme konzistenci. K tomu ji ještě podbarvuje prostředí, ve kterém sdílíme náš mikrobiom, a vzpomínky, které se nám k danému jídlu váží.
Dnešní studie však není o chuti, nýbrž o diverzitě na talíři, která je důležitější než kvantita. Jelikož kombinace chutí vytvoří pro mozek dostatečné uspokojení z daného jídla.
Naše tělo potřebuje diverzitu
Naše tělo potřebuje diverzitu. V pravěku jsme nežili v hojnosti, ve které žijeme dnes, nicméně rozmanitost našeho jídelníčku a druhů bylin a zeleniny, které jsme jedli, byla obrovská. V pravěku jsme během roku snědli kolem 200 druhů bylin a zeleniny. Kolik bylin a zeleniny sní člověk dnes?
Jak nás pestrost pomůže zasytit lépe než množství? Proč z nekvalitního jídla pochází také nekvalitní energie? Více v dnešním videu.
Program na celý příští týden
Klikni na sledování naší Facebook stránky, ať ti neuteče žádné LIVE vysílání. Vysíláme vždy v 17:00 – tento týden jsme se věnovali tématu stravu a příští týden se zaměříme na výkonnost.