Osvěžující salát s pečenou cizrnou, tempehem a cibulí. Nebude to ledajaké pečení, protože tyto suroviny budeme opékat na pánvičce za pomoci zcela dokonalé zálivky z miso pasty.
Instagramové fotky
Nejspíš jste je všichni viděli. Jejich revírem jsou sociální sítě, jejich krása je neskutečná, design znamenitý, původ neznámý, způsob výroby komplikovaný, jsou to Instagramové fotky. Já si u leckterých říkám, jak složité asi bylo je vyfotit? Nedozvíte se to, dokud je nezačnete sami fotit. A tak se mi to stalo. Určitě se v tom najdeme každý. Prostě boží fotka a tu potřebuji mít taky. Na desátý pokus s použitím programu na úpravu se mi to povede. Jo, takto vznikla i fotka, která reprezentuje tento osvěžující salát s pečenou cizrnou. Tohle byla jen taková glosa, menší vsuvka na odlehčení, že je normální věnovat péči něčemu, co se pak stane uměleckým dílem.
Pořádek na pracovišti

Ještě než vám sem napíšu recept, připojím jeden dobrý hack, který možná znáte, možná ne. Ta první fotka je bez misky na odpad. Při výrobě jídla vzniká odpad v podobě slupek, odřezků, strouhaného prstu a krve. Aby se vám tento nepořádek neválel všude po kuchyňské lince, je dobré udělat to, co je na obrázku s miskou. Prostě než začnete s přípravou jídla, vezměte si nějakou misku (já používám nějakou, co jsem ušpinil už předtím, třeba u snídaně, byť na tento recept jsem vzal novou, aby to nevypadalo špatně – princip předešlého odstavce o Instagramových fotkách) a do ní dávejte vše, co odkrojíte. Misku pak totiž jednoduše vezmete a celý obsah naráz vysypete do koše. Ušetří vám to čas a také nadávky. To je vše, jdeme na recept!
Budete potřebovat (neboli ingredience):
- uvařenou cizrnu
- tempeh
- cibuli
- salát, špenát, rukolu, polníček…
- vajíčko (dle potřeby)
- avokádo
- sezamové semínko
Na miso zálivku:
- 1 PL miso pasty
- 1 PL hořčice
- 1 PL tahini
- 2 PL tamari
- 1 ČL kokosový ocet (jablečný taky dobrý)
- med
- 1 stroužek česneku
Postup:
Nejprve si v mixéru umixujte zálivku a dejte bokem. Pak si nakrájejte na plátky cibuli, tempeh a rozpalte pánev s olivovým olejem. Dejte vařit vodu a do vody vajíčko. Jakmile začne voda vřít, odstavte hrnec z plotny a nechte dle libosti vajíčko dojít (3 minuty skoro tekuté, 6 minut takové střední, 10 minut natvrdo). Jakmile je pánvička rozpálená, dejte na ni cibuli a tempeh. Stáhněte trošku plamen, aby se nepřepaloval olej a restujte 3 minutky. Poté přidejte cizrnu.
Přišel čas nakrájet si salát a avokádo. Salát na menší kousky, avokádo na plátky. Super, to vám zabralo asi tak 2 minuty a je právě čas vrátit se k pánvičce a nalít na ni miso zálivku. Pánev začne tak trošku vyšilovat a tehdy je vhodné pracovat s vařečkou a nedopustit, aby pánvička připálila směs, která se na ní opéká. Takto restujte ještě 3-4 minutky. Poté sundejte z ohně. A je to.

Postprodukce
Jste boží, jdeme zdobit. Můžete se mrknout, jak to vypadá na obrázku. Napřed dejte salát, na něj rozprostřete rovnoměrně směs z pánve a dolaďte avokádem a vajíčkem. Pokud máte v lednici humus, tak ho rozřeďte s vodou nebo se zbytkem zálivky a polijte celý salát. Pokud humus nemáte, můžete použít olej nebo domácí majonézu, co máte doma, popřípadě to nechte, jak to je, tak je to taky úžasné. Nakonec posypejte sezamovým semínkem a přidejte nějakou bylinku – třeba bazalku, oregano nebo pažitku. Bylinky jsou skvělé na imunitu a taky dobře chutnají. Voilà, nyní stačí vytáhnout foťák, vyfotit, dát lehký focus na postprodukci, přidat na Instagram, označit #codeoflife a začít jíst. Popřípadě první části posledního kroku vynechat, jít si sednout třeba na terasu, koukat do kraje a vychutnat si boží jídlo, které vás činí zdravějšími lidmi.
To je vše, dobrou chuť! A uvidíte, že salát může být stejně boží jako třeba ledová limonáda na vyprahlé poušti. Hledáte ingredince pro své vaření? Mrkněte na náš eshop Uplife.cz