Pokud přes informace z článku o mýtech spojených s alkoholem je vaše rozhodnutí v něm pokračovat, chcete nebo “musíte” pít, tak zde máte tipy, jak hacknout alkohol, aby ve vás neudělal tolik neplechy. Jako u všeho, je nutné se na pití připravit. Nicméně začneme základní biologií.
Alkohol uvnitř
Jakmile pozřeme alkohol a ten doputuje do našeho žaludku, tak pouze 10-20 % alkoholu vyloučíme, aniž by nám vstoupil do krevního oběhu. Tuto část vyčůráme nebo jinak vyloučíme. Zbytek se zhruba do 30 min odebere do našeho krevního oběhu, kde ho následně musí zpracovat naše játra. Ta jsou schopna zpracovat zhruba 100 mililitrů alkoholu za hodinu.
Každý je jedinečný; faktory, které ovlivňují vstřebatelnost, jsou:
- Rychlost našeho metabolismu
- Kolik jsi toho snědl před “párty”
- Jakou rezistenci sis stihl za život vybudovat
- Jak jsi odpočatý
- A jsi-li muž, či žena
2 základní hacky, aby nám alkohol tolik neublížil
Při pití alkoholu pij zároveň vodu a přidej si k tomu aktivní uhlí… Aktivní uhlí nám dokáže značně pomoci. Pokud je v nás uhlí v době, než se alkohol odebere do našeho krevního řečiště, tak se díky němu mnohem větší procento alkoholu vstřebá mezi póry aktivního uhlí a my ho “vyloučíme”, aniž by vstoupil do našeho krevního oběhu. Tak významně pomůžeme svým játrům. Avšak tím, že se alkohol dostává do krve poměrně rychle, musíme aktivní uhlí požít před nebo při konzumaci alkoholu.
Hydratuj. Než budeme schopni alkohol odstranit, naše tělo ho zředí vodou, aby nám na cestě ven neublížil. Vodu naše tělo může čerpat z našich tkání nebo z vody, kterou mu dodáme. Proto pij s alkoholem i vodu! Doporučuje se vypít sklenku vody s každým drinkem, který do sebe vpravíme. Nejlépe ve stejnou dobu nebo bezprostředně poté.
Více informací o biohackingu najdeš v naší FB komunitě Biohacking CZ/SK, tak se připoj mezi nás.