Lidé konzumují více cukru než kdy dříve. Přitom se stále hromadí důkazy, že zvýšená konzumace zpracovaných cukrů se podílí na vzniku zdravotních problémů, obezity i metabolických onemocnění, jako je cukrovka typu 2. Cukry jsou součástí naší kultury a je těžké se jim vyhýbat. Avšak nová studie aucklandské Massey University na Novém Zélandu přinesla světu zajímavé informace. Ukázala, jak konzumace byliny Gymnema sylvestre, které se v češtině říká gurmar, snižuje vnímání sladkých cukrů a potřebu jejich konzumace.
Bludný kruh závislostí
Každé jídlo obsahuje řadu látek, z nichž každá se na jazyku váže na své receptory a vytváří tak prožitek chuti. Ve světě fyziologie známe několik chutí s vlastními receptory – hořkost, sladkost, slanost, kyselost a tzv. umami. Cukr se váže na receptory, které vysílají do mozku signál, že jídlo, které se zrovna rozvaluje na jazyku, má vysokou kalorickou hodnotu. A protože v historii lidstva byl vždy jídla nedostatek, může tato informace za to, že nás za ni mozek odmění a způsobí, že tak bohaté jídlo budeme v prostoru kolem sebe vyhledávat. Uvnitř mozku se vylije množství dopaminu, který přispívá k onomu blaženému pocitu příjemnosti, sladkosti a uspokojení.
Jenže s dopaminem se to má tak, že jeho pravidelné spouštěče v nás probouzejí závislosti. A všudypřítomný cukr je tak jednou z nejsilnějších legálních drog, kterou se momentálně obklopujeme. Není se tak čemu divit, že přes 8 % světové populace trpí cukrovkou a přes 2 miliardy lidí nadváhou, přičemž 650 milionů lidí je vysloveně obézních.
Hackni ten cukr!
Cukr řídí naše životy a chování díky tomu sladkému kopanci, který se dostaví při jednom zakousnutí. V ten moment je nadmíru náročné odpustit si další sousto a s ním i další odměnu. Mozek zapne svůj býčí režim a cukr funguje jako červená plachta, za kterou se musí za každou cenu hnát. Ale právě v momentu sladkého kopance můžeme cukr hacknout a s ním i celou svou závislost. Na Massey University z Nového Zélandu totiž při studiu jedné rostliny přišli na zajímavou věc. Její konzumace u sledovaných lidí výrazně snížila chtíč a celkovou potřebu konzumovat cukry ve srovnání s placebo skupinou. A o jakou rostlinu se jedná?
Jak porazit chuť na sladké?
Gurmar neboli gymnéma lesní (Gymnema sylvestre) je rostlina, jejíž extrakt ovlivňuje metabolismus cukrů v daleko širším spektru. V krvi může pomáhat snižovat jeho koncentraci a zároveň podporovat tvorbu inzulinu, která se snižuje právě při jídelníčku bohatém na cukry. Nejzajímavější efekt však probíhá v samotných ústech na počátku celého chuťového vnímání.
Extrakt z gurmaru, zejména pak gymnemová kyselina, totiž pomáhá blokovat chuťové receptory na jazyku, na které se váže cukr. Díky tomu snižuje potěšení ze sladkosti a potřebu konzumovat další jídla bohatá na tuto závislost způsobující sloučeninu. Lidé popisovali, že je to, jako když si po extraktu z této byliny dáte hořkou čokoládu: místo sladkosti vám zbyde v ústech jen hořkost. Gurmar tak může být skvělým supplementem, který pomůže lidem v různých oblastech, jako je hubnutí, závislost na cukru, ale i prevence diabetických onemocnění. Ve studii konzumovali gurmar ve formě extraktu v kapslích.
Profesor Ali, vedoucí výzkumného projektu, popsal benefity plynoucí z objevu následovně: “Gymnema funguje tak, že selektivně utlumí smyslovou odpověď na cukr, aniž by ovlivnila smyslnost zbývajících vjemů a chutí. Gymnema sylvestre zkrátka odstraní sladkost.”